Турският президент Реджеп Ердоган отбеляза в неделя Деня на паметта

...
Турският президент Реджеп Ердоган отбеляза в неделя Деня на паметта
Коментари Харесай

Ердоган почете деня на Ататюрк

Турският президент Реджеп Ердоган означи в неделя Деня на паметта на Ататюрк, Деня на младежта и спорта, като акцентира на националното единение, съобщи Анадолската организация. В посланието си Ердоган посочи историческото значение на 19 май, отбелязващ началото на войната за самостоятелност на Турция, водена от Мустафа Кемал Ататюрк през 1919 година

19 май 1919 година е денят, в който Ататюрк, който по-късно е създател на Република Турция, идва в черноморския град Самсун от Истанбул, с цел да стартира войната, която четири години по-късно трансформира страната в съвременна Турция.

През 1938 година Ататюрк посвещава 19 май на младежта на турската нация като Ден на младежта и спорта - народен празник, при който младежите вземат участие в спортни и културни действия с публични церемонии в цялата страна.

Ердоган акцентира непреходното значение на събитието, като го назова " основополагащ камък " за построяването на мощна Турция. „ Тази дата значи искрата на самостоятелност и бъдещи желания, запалени от всяко кътче на нашата нация против вражеската окупация. Националната битка, която стартира в Самсун, се популяризира в Анадола, достигайки сериозни точки в Амасия, Ерзурум, Сивас и в последна сметка Анкара “, сподели той. Ердоган удостовери значимостта на „ духа на 19 май “, описвайки го като най-голямото преимущество на Турция в посрещането на актуалните провокации. „ Нашата битка за развиване, напредък и овластяване може да продължи единствено посредством разбиране на същността, правилата, идеалите и задачите на 19 май “, означи той. Президентът прикани младежите да поддържат този дух с увереност и единение, като сподели пред лицето на всички напън и провокации: „ Нашият прогрес разчита на духа на 19 май. Младежта от новия турски век би трябвало да отбрани това завещание с убеденост и взаимност “.

Обръщайки се към представители на младежта и национални спортисти в Истанбул, Ердоган похвали дейната роля на младежта в националните каузи, отбелязвайки възходящата им значителност в области като просвета, изкуство, медии и спорт. „ Радваме се да забележим, че нашите младежи са в челните редици на всеки въпрос, засягащ нашата нация през днешния ден, както са били през цялата ни хилядолетна история “, означи той.{rtf1}
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР