Президентът на САЩ Джо Байдън протяга ръка към близкоизточни диктатори,

...
Президентът на САЩ Джо Байдън протяга ръка към близкоизточни диктатори,
Коментари Харесай

Защо Байдън протегна ръка към близкоизточни диктатори?

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън протяга ръка към близкоизточни диктатори, до момента в който вниманието му е ориентирано към Китай и Русия, написа " Ню Йорк таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Байдън се пробва да накара Москва да си заплати за войната против Украйна и да затвори опциите на Пекин за софтуерни покупко-продажби в Близкия изток, като в това време се стреми да разчита на остарели съюзи в Залива.

При своите срещи с арабски водачи в Саудитска Арабия предходната седмица той аргументира с една единствена причина подновяването на връзките с американски съдружници, които са на неправилната страна на битката, постоянно описвана от него като борба сред " демокрацията и авторитаризма ".

" Ние няма да се оттеглим и да оставим празно пространство, което да бъде запълнено от Китай, Русия или Иран ", съобщи американският президент на среща в събота с деветима арабски водачи в Джеда. " А ще се стремим да надграждаме върху този миг с интензивно, кардинално американско водачество ", сподели Байдън.

Десетилетия наред президентите на Съединени американски щати значително разглеждаха Близкия изток като район на съперничества и неустойчивост, в който Вашингтон би трябвало да има наличие, с цел да поддържа потока на нефт и да отстранява убежища на тероризма.

Сега, когато са минали повече от 20 години, откогато група саудитци направиха терористични набези против Световния търговски център и Пентагона, Байдън е воден от ново безпокойствие, а точно, че " танцът, който му се постанова да играе с диктаторите ", въпреки и противен, е единственият избор, в случай че по-голямата му цел е да ограничи Русия и да надхитри Китай, разяснява изданието.

Усилията на Байдън в Саудитска Арабия да контракти нарастване на производството на нефт – много шокиращо за президент, пристигнал на власт с заричане да спомага за отказването на света от изкопаемите горива - са тласкани от нуждата да накара Русия да заплати висока цена за нахлуването в Украйна.

Засега обаче тази цена не е изключително забележителна, откакто руснаците освен не престават да получават съществени доходи от нефт и газ, само че даже доставят Саудитска Арабия, както неотдавна заяви Ройтерс, с гориво за атомните й електроцентрали – и то на занижени цени, отбелязва вестникът.

Що се отнася до съперничеството с Китай, Съединени американски щати към момента имат мощни връзки в Близкия изток. Но отблъскването на китайското въздействие в района ще бъде тежка борба, както признават доста от президентските съветници, като се има поради забележителният прогрес, реализиран от Пекин в последните години, разяснява " Ню Йорк таймс ".

Руският президент Владимир Путин желае да затвърди връзките с Иран и Турция по време на едвам второто си пътешестване в чужбина, откогато страната му нахлу в Украйна през февруари, написа " Уолстрийт джърнъл ".

Посещението му отразява значимостта, която той придава на запазването на лостовете за въздействие на Москва в Близкия изток, които тя си е построила след години на военни и дипломатически интервенции в района. Пътуването му по-късно тази седмица има за цел да покаже, че продължителната и скъпа война в Украйна не е отслабила ролята на Русия на международната сцена, разяснява изданието.

Предвижда се Путин да посети на следващия ден Техеран, където да се срещне с иранския президент Ебрахим Раиси и турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Посещението му идва броени дни след близкоизточната обиколка на Байдън, който постави старания да активизира Израел и арабските страни да се опълчват на Русия, Китай и Иран, чието въздействие нараства на фона на намалялото наличие на Съединени американски щати в района, отбелязва вестникът.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР