Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски определи като скандално

...
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски определи като скандално
Коментари Харесай

Стево Пендаровски: Искането на София е скандално! Това не го правят и окупаторите!

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски дефинира като скандално настояването на София да взе участие в процеса на конституционни промени на страната . Дори окупаторите не насочат такива претенции към страните, териториите или страните, които са окупирал, сподели Пендаровски, представен от скопското електронно издание " Плюс инфо ".

Повод за думите му стана, който съобщи, че през вчерашния ден е разговарял с македонския си сътрудник Буяр Османи по отношение на вписването на българите в Конституцията на РСМ.

" Вчера разговарях малко с министър Османи. Надявам се те да откликнат. Този разговор би трябвало да продължи, стига да има воля от тяхна страна. Отново протягаме една ръка, в този смисъл. Готови сме да обсъждаме измененията, които те вършат ", разясни той.

Тогава, че процесът на конституционни промени е вътрешен проблем на страната, който като обвързване е обвързван с договарянията за присъединение за участие в Европейски Съюз.
 Любчо Нешков за РСМ: В Европейски Съюз желае да се промъкне непознат геостратегически план
Любчо Нешков за РСМ: В Европейски Съюз желае да се промъкне непознат геостратегически план

РСМ ще бъде една от аргументите да се сформира държавно управление, съгласно Нешков

" Искането от София е скандално. Нито пък окупаторите насочат такива претенции към страните, териториите или страните, които ги окупират. В 21 век е неуместно несвоевременно да се търси интервенция във вътрешните политически и конституционно-правни процеси на която и да е страна. И мисля, че в този смисъл нашият вчерашен отговор посредством Министерство на външните работи беше на място, " сподели Пендаровски в отговор на журналистически въпрос.

Според Пендаровски концепцията за болшинства и малцинства в Република Северна Македония е преодоляна, този спор е завършил с Рамковото съглашение през 2001 година

" И в някогашна Югославия в никакъв случай не сме употребявали термина " национални малцинства " , а имаше " народи " и " националности ". Защо? За да не обидя някой, който живее тук и е като численост по-малко от болшинството хора. Мисля, че това е неудобен спор и не трябва да губим време с него, " сподели Пендаровски.

Той заяви, че преподавателят от Юридическия факултет Александър Спасовски, който е негов юрист, ще бъде част от негов представител в работната група за промени в Конституцията.
 От Брюксел припомнят на РСМ да трансформират Конституцията си
От Брюксел припомнят на РСМ да трансформират Конституцията си

Европейската комисия чака окончателните резултати от изборите у нас
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР