Президентът на Франция Еманюел Макрон пое инициативата в опитите за

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон пое инициативата в опитите за
Коментари Харесай

Макрон допусна скорошна своя визита в Москва

Президентът на Франция Еманюел Макрон пое самодейността в опитите за понижаване на напрежението сред НАТО и Русия.

В телефонен диалог нощес Макрон и американският президент Байдън са разискали координацията на дипломатическите старания на Запада и възможните тежки стопански наказания против Русия.

Президентът на Франция възнамерява да беседва довечера и с съветския президент Владимир Путин и това ще е третият им телефонен диалог в границите на седмица. А още нощес Макрон позволи, че може и да посети скоро Москва.

Визита там възнамерява и немският канцлер Олаф Шолц - откакто Путин се завърне от Пекин, където е поканен да участва на откриването на зимната олимпиада.

В четвъртък в Букурещ министрите на външните работи на Франция и на Румъния отхвърлиха изказванията на Москва, че разполагането на оперативна бойна група на НАТО в северната ни съседка е провокация:

" Не считам, че това може да се назова провокация - да откликваме на уговорките ни към НАТО. Не виждам връзка с полемиката сред президентите Макрон и Путин. Най-важна сега е допустима най-скорошна деескалация на напрежението ",-заяви френският първи посланик Жан-Ив льо Дриан.

А румънският му сътрудник Богдан Ауреску означи, че числеността на подкрепленията на източния фланг на НАТО не може да се съпоставя с живата мощ, която Русия е струпала на източната граница на Украйна.

Льо Дриан изрази вяра до края на месеца да отпаднат пречките пред договорка за 1 милиард и 200 милиона евро, против които румънският военен флот ще се снабди с 4 нови френски корвети и 2 ще бъдат реновирани.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР