Президентът на Чили Габриел Борич обяви, че ще национализира литиевата

...
Президентът на Чили Габриел Борич обяви, че ще национализира литиевата
Коментари Харесай

Чили национализира литиевата си индустрия

Президентът на Чили Габриел Борич разгласи, че ще национализира литиевата промишленост в страната, с цел да подтиква стопанската система и да отбрани околната измежду а, оповестява Ройтерс. Чили е вторият по величина производител в света на скъпия метал, който е съществена част в батериите за електрически транспортни средства.

Тази стъпка в страната с най-големите запаси на литий в света след време ще трансферира контрола върху големите литиеви интервенции в Чили от индустриалните колоси SQM (SQMA.SN) и Albemarle (ALB.N) на обособена държавна компания.

По думите на Борич бъдещите контракти за литий ще бъдат издавани единствено като публично-частни партньорства с държавен надзор . Правителството няма да приключи актуалните контракти, само че се надява фирмите да бъдат отворени за държавно присъединяване преди приключването им, добави той.

Чилийският президент уточни, че ще стартира разговор с компании и законодатели за основаване на литиева компания, напълно притежавана от страната. Компанията би трябвало да бъде утвърдена от Конгреса. Борич посочи, че ще показа проекта на законодателния орган през втората половина на годината.

Борич добави, че държавното управление ще реализира съглашения с компании, които сега имат права за рандеман на литий. Други солници с литиев капацитет ще бъдат оценени от страната, а частните компании ще имат " преференциална алтернатива " да наддават за контракта за рандеман на литий дружно с националната литиева компания, сподели още той.

Според Борич страната ще се стреми да отбрани биоразнообразието и да показа изгодите от добива с локалните и близките общности, до момента в който добивът на литий се развива.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР