Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че финансистът на групата

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че финансистът на групата
Коментари Харесай

Лукашенко: Пригожин наруши споразумението

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че финансистът на групата " Вагнер "  Евгений Пригожин и силите на " Вагнер " не са в Беларус от 6 юли, което демонстрира, че Пригожин може би не съблюдава съглашението, което Лукашенко посредничи сред Пригожин и съветския президент Владимир Путин след въоръжения протест на " Вагнер " на 24 юни. По-рано Лукашенко и Кремъл оповестиха, че Пригожин, Путин и Лукашенко са постигнали съглашение, което предлага на Пригожин и силите на Вагнер, взели участие във въстанието, неуточнени гаранции за сигурност в Беларус.
Прочетете още
Това се показва в дневния разбор на обстановката на фронта в Украйна от Института за проучване на войната (ISW).

Пълното наличие на това съглашение не беше разкрито, само че наподобява, че Вагнер не извършва своята част от договорката. На 6 юли Лукашенко съобщи, че силите на Вагнер сега се намират в непрекъснатите си лагери (в Русия или в Украйна), в които са се изтеглили след борбата за Бахмут.

Лукашенко добави, че Пригожин се намира в Санкт Петербург или може би даже е отлетял за Москва сутринта на 6 юли. Лукашенко опроверга известията, че Беларус построява нови подготвителни лагери за силите на Вагнер, и означи, че Беларус е предложила на Вагнер няколко някогашни руски военни лагера, в това число някои край Асипович, Могильовска област.

Лукашенко загатна, че Вагнер към момента не се е съгласил да се разгърне в тези бази и че Вагнер " има друга визия за разгръщането им ", чиито детайлности Лукашенко отхвърли да показа.

Лукашенко обаче отхвърли договорката да е прекъсната и означи, че въпросът за прехвърлянето и установяването на силите на Вагнер " не е решен " сега.

Руски източници също показват, че Пригожин се намира в Русия, макар че ISW не може да удостовери местонахождението на Пригожин към този миг. Руска опозиционна медия оповестява, че самолетът на Пригожин е кацнал в Ростовска област след полет от Московска област сутринта на 6 юли.

На 5 юли издание от Санкт Петербург заяви, че Пригожин персонално е взел няколко дребни оръжия, иззети от съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), от постройката на ФСБ в Санкт Петербург на 4 юли.

Изданието оповестява също, че Пригожин е бил в Москва през уикенда на 1 и 2 юли.

ISW не е забелязала никакви образни потвърждения в открития източник, че личният състав на " Вагнер " е ситуиран в Беларус по това време. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също съобщи, че Кремъл не следи придвижването на Пригожин, като означи, че Кремъл не може и не желае да следи Пригожин.

Изявлението на Песков е неуместно, като се има поради, че Кремъл и съветските сили за сигурност имат опция да задържат Пригожин или да лимитират придвижването му в Русия. То е изключително неуместно, ако Пригожин фактически е успял да вземе оръжията си от обект на ФСБ.

Изглежда, че Лукашенко се дистанцира от договорката, за която се оповестява, че е посредничил, като в същото време продължава да акцентира способността си да посредничи сред Путин и негов някогашен предан лейтенант, като по този начин продължава да акцентира слабостта на Путин.

Лукашенко демонстративно съобщи, че Вагнер и Пригожин са руснаци и въпросите за тяхното местоположение не би трябвало да се насочат към него. Изглежда, че Лукашенко се дистанцира от Вагнер, а реториката му може да подсказва, че той трансферира отговорността за осъществяването на договорката върху Кремъл.

Лукашенко също по този начин продължава да се хвали с умелите си договаряния с Пригожин, откакто в отговор на журналистически въпрос декларира, че престижът на Путин не е отслабен по време на въоръжения протест.

Възможността на Пригожин да работи свободно в Русия допуска, че Пригожин към момента е предпазен с известни гаранции за сигурност и/или че Кремъл продължава да дава приоритет на подкопаването на репутацията му в Русия пред физическото или правното му гонене. Лукашенко означи, че нито той, нито съветският президент Владимир Путин са желали да убият Пригожин, и отхвърли догатките, че Путин може да се опита да убие Пригожин в бъдеще.

На 27 юни ISW реши, че Путин евентуално е решил, че не може непосредствено да отстрани Пригожин, без да го трансформира в страдалец за дела, свързани с неправилното ръководство на нашествието от страна на съветското Министерство на защитата (МО).

На 27 юни ISW също по този начин означи, че Кремъл е почнал осведомителна интервенция, целяща да показа Пригожин като подкупен и измамник, и от този момент съветските държавни служби поддържат тази версия. Руските пропагандни мрежи необятно отразяват обиските на ФСБ в имението на Пригожин и неговото благосъстояние, а един публицист саркастично назовава къщата на Пригожин " замък, принадлежащ на бореца против корупцията " по съветския държавен ефирен канал " Россия 1 ".

Избрани съветски ултранационалисти обаче подлагат на критика съветската държавна агитация за опитите ѝ да оневини Пригожин, което демонстрира, че опитът на Кремъл да отчужди ултранационалистическата общественост от Пригожин не е сполучлив.

Свързаният с Вагнер канал в Телеграм упрекна съветското Министерство на вътрешните работи, че съзнателно е пуснало в медиите фрагменти от обиските на ФСБ, с цел да показа Пригожин като изменник, който се интересува само от разхитителен метод на живот.

Друг канал в Telegram, обвързван с Вагнер, се пробва да опровергае догатката на " Россия 1 ", че ФСБ може да е разкрила опиати в имението на Пригожин.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР