Президентът Еманюел Макрон може да не успее да спечели абсолютно

...
Президентът Еманюел Макрон може да не успее да спечели абсолютно
Коментари Харесай

Макрон може да загуби мнозинството в долната камара на парламента

Президентът Еманюел Макрон може да не успее да завоюва безусловно болшинство в долната камара на Народното събрание (Национално събрание) на Франция, което би било сериозна спънка за плануваните от него промени, демонстрират резултатите от допитване, направено по-малко от две седмици преди първия тур на парламентарните избори в страната, съобщи Ройтерс.

Проучването на Френския институт за публично мнение (IFOP), оповестено от телевизия Ел Се И, демонстрира, че центристкият лагер на Макрон въпреки всичко ще бъде най-силен в идната долна камара на френския парламент с поддръжката на 27 % от жителите, което значи сред 275 и 310 места от общо 577.

Това обаче беше първото изследване, което предвижда, че президентът избран отново през април, чиито депутати до момента направляваха Националното заседание с удобна преднина, може да не успее да реализира 289-те места, нужни за безусловно болшинство.

Проучването на публичното мнение за парламентарните избори е изключително мъчно, доколкото във всеки от 577-те изборни региона е допустимо да се организира втори тур, в случай че никой от претендентите не получи 50 % на първия тур - и съществуването на друга динамичност по места постанова разнообразни съюзи според от това кой ще доближи до втория тур.

Но държавно управление на малцинството - необикновен сюжет във Франция, който системата за гласоподаване в два тура има за цел да предотврати – би било огромен крах за Макрон и може да усложни способността му да прокарва законодателство, в това число непопулярния му проект за повишение на пенсионната възраст.

Един от разновидностите за обединението на Макрон от центристки партии, която неотдавна се преименува на " Заедно! ", би било да се опита да разшири още повече съюза си, като се обърне към консерваторите за съставяне на коалиция.

Екипът на Макрон не е коментирал този вероятен сюжет и упорства, че се стреми към болшинство.

В сходство с други неотдавнашни изследвания на публичното мнение, изследването демонстрира още, че новият ляв алианс под управлението на крайнолевия Жан-Люк Меланшон ще стане втората по величина парламентарна група, като ще завоюва сред 170 и 205 места.

Първият тур на парламентарните избори ще се организира на 12 юни, а вторият тур ще бъде седмица по-късно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР