През третото тримесечие на 2023 г. новорегистрираните правни единици в

...
През третото тримесечие на 2023 г. новорегистрираните правни единици в
Коментари Харесай

Намалява броят на фирмите в несъстоятелност и на новорегистрираните

През третото тримесечие на 2023 година новорегистрираните правни единици в България са 9829, а оповестените в неплатежоспособност - 829, демонстрират данни на Националния статистически институт.

В съпоставяне със същото тримесечие на 2022 година общият брой на новорегистрираните понижава с 6.5%, а този на банкрутиралите - с 25,8%.

Спрямо второто тримесечие на тази година новорегистрираните правни единици са намалели с 10,8%, а тези оповестили неплатежоспособност - с 15,8%.

От всички новорегистрирани компании през третото тримесечие на 2023 година, най-вече са в бранша " Търговия; ремонт на коли и мотоциклети " - цели 88,1%, като максимален брой при оповестените в неплатежоспособност още веднъж е в бранша " Търговия; ремонт на коли и мотоциклети " - 77,1%.

Национален статистически институт прецизира, че правна единица е юридическо лице на общественото или частното право, осведоми БНР. Това юридическо лице може да бъде:

- Юридическо лице, чието битие е прието от закона без значение от лицата или институциите, които го имат или са членове;

или

-  Физическо лице, което като без значение лице упражнява стопанска активност. За да съществува, би трябвало да е записано по закон пред способените административни органи (Търговски указател и указател на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър Булстат и други). 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР