През последните месеци започнахме да получаваме много жалби срещу Комисията

...
През последните месеци започнахме да получаваме много жалби срещу Комисията
Коментари Харесай

Министър Богданов: Поисках оставките на ръководството на КЗП, създаваме нов екип

„ През последните месеци започнахме да получаваме доста тъжби против Комисията за отбрана на потребителите – от бизнеси, от уволнени чиновници, които са над 60 в границите на няколко месеца. Представители на КЗП даже не се явиха на чуване пред народните представители в Народното събрание. Вчера имах среща с управлението на комисията, те даже нямат връзка между тях. Свалил съм доверието си от него и съм изискал оставките на управлението. Надявам се допустимо най-бързо да създадем един нов екип, който да работи по напълно различен метод и да върнем имиджа на тази значима за България институция “. Това разяснява в „ Тази заран “ министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов.

Той уточни, че от комисията са застанали с доста ясна позиция към производител на протеинови барчета при конкуренция сред две компании. От една страна е имало принуда към веригите, които продават продуктите, а от друга - излизане от пълномощия за надзор на състава на този артикул. Това е ставало главно с присъединяване на ръководителя на комисията.

Дерогацията

Все още вървят инспекциите, с цел да се види какво тъкмо и по какъв начин се е случвало към заплащането на България за съветския нефт. Когато имаме отвесно интегрирани компании, каквато е „ Лукойл “, които управляват цялата верига на доставки, можем да имаме по този начин нареченото трансферно ценообразуване, което е кардинален проблем в подобен вид оператори, разяснява още министърът.

Разследване в „ Политико “ написа, че сме го внасяли на цена над лимита от 60 $ за барел

„ Най-важното сега в този развой е да подсигуряваме цените на горивата в България. Наблюдаваме ги всекидневно, те са най-хубавите спрямо страните в Европейски Съюз. Дизелът е на най-хубава цена, а бензинът е на второ място “, уточни още той.

„ Има трансферно ценообразуване на равнище рафинерия и на равнище бизнес. В момента текат инспекции. Ако има търговски нарушавания, икономическият оператор би трябвало да си понесе следствията “, изясни министърът.

Ново следствие демонстрира, че България продължава да внася съветски нефт над ценовата граница на Европейски Съюз

„ И все още се внася съветски нефт, само че точните цени се виждат след това, откакто имаме и съответните данни от организация „ Митници “ и от Национална агенция за приходите. Руският нефт сега е към 75% “, съобщи още той и добави, че към 400 млн. лв. се чакат от налози.

„ Дерогацията има една единствена причина – България да се освободи от взаимозависимост, която сме имали през последните 15 години. Ние трябваше да използваме интервала на дерогацията, с цел да изградим потенциал и да позволим рафинерията да работи, и то на оптимален потенциал, и да имаме горива на положителни цени. Каква работа е свършена през тази година, е под въпрос. Активно се работеше през последните 4 месеца “, уточни министър Богданов.

Според него България е по готова от позиция на специалисти, проект и график и разтърсвания не се чакат.

Бюджетът

Министър Богданов разяснява и бюджета за 2024 година

„ Смятаме, че това е един от най-хубавите бюджети, които е юридически през последните години – от позиция на вложения и растеж на стопанската система ни “, уточни той. Министърът посочи, че не България, а Европейски Съюз вкарва корпоративния налог от 15%.

Какво още разяснява той - чуйте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР