През последните месеци Иван Златанов записа няколко впечатляващи шампионски титли

...
През последните месеци Иван Златанов записа няколко впечатляващи шампионски титли
Коментари Харесай

Един програмист, който обожава да играе тенис

През последните месеци Иван Златанов записа няколко впечатляващи шампионски трофеи при дилетантите: през февруари завоюва първата си купа при напредналите в Интерактив тенис, през юни се наложи при най-хубавите в първия ITL Challenger, а преди дни стана първи при напредналите в Шестия вечерен шампионат на ИТЛ. В момента е лидер в класирането на ИТЛ и е съвсем сигурен участник в ITL Finals 2019. Иван е програмист, на 32 години. Играе тенис от 2013 и живее в Ботевград. Ето какво показа той за пристрастеността си към спорта, за гледането на мачове по малкия екран и за най-важната си победа.

- Откъде се появи ползата ти към тениса?

- Преди години започнах да диря ново предизвикателство, с цел да видя дали мога да се оправя с него. Дълго играх баскетбол и ми беше омръзнало. Исках нещо ново за свободното време. Близо до дома ми има тенис кортове. Отидох да поиграя и по този начин се стартира. Намерих си треньор в Ботевград, той ме научи на основите. След това в действителност се възпламених, започнах да играя на аматьорски шампионати и по този начин досега…

- След последните победи в Интерактив тенис имаш ли самочувствието, че си измежду положителните дилетанти?

- След положителните – да,но не измежду най-хубавите. В София има доста положителни играчи и ми би трябвало още опит и умения, с цел да стигна равнището им.

- Как се прави качественият скок в тениса?

- Според мен са нужни спортна завист и предпочитание да бъдеш първи, да победиш. Това оказва помощ доста, изключително на шампионати, да се увеличи равнището ти. Има дилетанти, които са удовлетворени от равнището си и играят за наслаждение. За мен удоволствието е успеха.

- Баскетболът оказва помощ ли в тениса?

- Помага за придвижването по корта, със спортната завист и отношението. Техническите умения идват по-късно и последователно. Но всеки професионален играч има преимущество, когато стартира да играе тенис.

- Гледаш ли доста тенис по малкия екран?

- Само четвъртфинали, полуфинали и финали, само че не наложително. Зависи дали на брачната половинка ми й се гледа, а нормално не е по този начин. Не ми е фикс концепция, просто ми е забавно.

- Какво желаете да вземете от топ играчите в света?

- Лекотата, хубостта и елегантността на изчистените придвижвания. При тях всичко е премерено, без непотребни придвижвания. Тенисът е красива игра и смятам, че би трябвало да играеш красиво, с цел да изпитваш същинско наслаждение.

- Защо предпочитате шампионатите на Интерактив тенис?

- Защото организацията е на равнище – точни са с времето, графика и схемата. В останалите надпревари не е по този начин - там мъчно знаеш по кое време излизаш на корта и от време на време чакаш часове. Мениджърът на ИТЛ Ивайло Цанков съумя доста да усъвършенства нещата през последните 1-2 години. Знаеш тъкмо в какъв брой часа играеш и това е доста значимо. В фамилната тенис и СПА верига Уикенд тур е по същия метод и можеш чудесно да си планираш времето.

- Коя е най-важната ти победа?

- Винаги е последната. Нямам победа, за която да считам, че е била върхът. Последната победа и загуба са нещата, които ме нервират или ме радват.

- Какво ти следва в тениса?

- Надявам се по-добри тенис дилетанти и някогашни състезатели да вземат участие в нашите шампионати, с цел да вдигнем равнището. Чудесно би било в случай че се включат играчи, които са се отказали от спорта преди 2-3 години.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР