През последните две години на държавното дружество Автомагистрали са възложени

...
Коментари Харесай

БСП иска одит на Автомагистрали за поръчки за 4 млрд. лева |

През последните две години на държавното сдружение " Автомагистрали " са предоставени поръчки за сред 3 и 4 милиарда лв., а то от своя страна ги е възлагало на подизпълнители, което е заобикаляне на българското законодателство, стана ясно на брифинг на Българска социалистическа партия. Левицата изиска одит на сдружението, с цел да бъде осветлена активността му.

„ Това сдружение сподели по какъв начин по най-безочлив метод може да се заобикаля българското законодателство, в тази ситуация Закона за публичните поръчки “, безапелационен е Георги Свиленски, зам.-председател на Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България.

Свиленски зададе въпроси към районния министър: С какъв брой компании работи държавното сдружение? Превъзлага ли на подизпълнители своите обекти? Каква техника, какъв потенциал, хора, запаси и капацитет има това сдружение да извършва тези поръчки?

Народният представител подсети, че министър Петя Аврамова твърди във връзка с това сдружение, че Закона за публичните поръчки се извършва. Но в това време на процедура се случва друго, уточни той и разясни: " Автомагистрали " разпорежда на подизпълнители и истината е една - директно договаряне. Канят се съответни компании, не повече от 10. 90% се извършват от десетина компании, които ограбват българските жители и които пълнят чекмеджетата на нечии спални. За тези 400 компании, които приказва госпожа Аврамова, че имат контракт с компанията „ Автомагистрали " са за напълно други действия или по-скоро за 10 % от общата сума “.

„ Най-голямата държавна инженерна пътно-строителна компания разполага с 9 инженери, 11 геодезиста, 1 геололог и 20 счетоводители. Това счетоводна или строителна компания е. Сега си обясняваме за какво има 20 счетоводители – тъй като 4 милиарда лева би трябвало да се осчетоводят сред 10 компании и не да се свърши работа с тях. “, установи депутатът от левицата и посочи още: „ Тези, които би трябвало да свършат работа - служащи, строителство и поддръжка на пътища – са 41 индивида. Това са хората, на които България и българското общество чакат да построят 225 километра автомагистрала Хемус. Тези 41 индивида би трябвало да усвоят сред 3 и 4 милиарда “.

Отговорите на всички тези въпроси от левицата желаят да бъдат даени от институциите, по тази причина парламентарната група на “БСП за България “ подхваща няколко дейности. Българска социалистическа партия внася план за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на държавните сдружения “Автомагистрали “ за интервала 01.01.2016 – 31.12.2020 година.
Левицата прави предложение, обвързвано с смяна в Закона за публичните поръчки, което бъде гледано и от Правната комисия на Народното събрание.
„ От Българска социалистическа партия предлагаме да може да се разпорежда поръчка на държавни и каквито и да е било компании, единствено когато могат да извършат 90% от активността си, когато имат потенциала, имат хората, имат капацитета и инженерите. “, изясни Свиленски. По думите му за останалите 10% могат да се наемат в допълнение подизпълнители.

„ Тези две предложение ще дадат светлина по какъв начин работят автомагистрали, по какъв начин се разпореждат поръчките, по какъв начин се извършват и а какво е качеството на осъществяване “, заключи той. Социалистът е безапелационен, че по този метод ще се даде отговор по какъв начин се пълнят нечии чекмеджетата на ръководещ. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР