През изминалата седмица светът стана свидетел на важен дипломатически пробив.

...
През изминалата седмица светът стана свидетел на важен дипломатически пробив.
Коментари Харесай

Иран и Саудитска Арабия подновиха отношения с посредничеството на Китай

През миналата седмица светът стана очевидец на значим дипломатически пробив. След 7 години замразени връзки, Саудитска Арабия и Иран възвърнаха връзките си с помощта на посредничеството на Китай. Събитията разяснява политическият анализатор и някогашен помощник на държавния секретар на Съединени американски щати - Джоел Рубин.

През 2016 година Иран и Саудитска Арабия прекъснаха дипломатически връзки, откакто ирански протестиращи щурмуваха саудитското посолство в Техеран след изтезанието на шиитския свещеник Нимр-ал Нимр в Саудитска Арабия. След месеци на медиаторство от страна на Китай, тази седмица двете Близкоизточни страни съумяха да реализират консенсус и да възобновят връзките си. Пробивът се смята за огромен триумф за Китай в ролята му на медиатор в района на Залива.

 
Забележителен миг е деескалацията на напрежението сред Иран и Саудитска Арабия, защото в продължение на няколко години те бяха в директен спор, както и в заобиколен спор в други елементи на Близкия изток. Намаляването на насилието, което следим в Йемен, Сирия, Ирак, Ливан, сред Иран и Саудитска Арабия, е от изгода освен за хората в района, само че и за света.
Джоел Рубин, някогашен помощник на държавния секретар на Съединени американски щати

Отворени ще бъдат посолствата на Саудитска Арабия и Иран надлежно в Техеран и Рияд. Ще бъдат възобновени полетите сред двете страни, взаимните пътувания на публични делегации и представители на частния бранш. Ще бъде улеснено издаването на визи за жителите.

 
Смятам, че това, на което сме очевидци сега, е естествената динамичност на Близкия изток, в който към този момент няма американско военно наличие в мощна форма в Ирак, Афганистан, в Сирия. Това значи, че страните от района търсят способи да развиват ползите си. Но не става дума за забравяне на Щатите. В това съглашение няма нищо, което да споделя, че Саудитска Арабия към този момент не е съдружник на Съединените щати, нито сътрудник на Съединените щати по доста въпроси.
Джоел Рубин, някогашен помощник на държавния секретар на Съединени американски щати

Отношенията сред двете съседки, разделяни от Персийския залив, са на приливи и отливи от близо 4 десетилетия. Затова и постигнатият резултат се преглежда от анализаторите с доза подозрение. Със сигурност обаче се следи разбъркване на фигурите по шахматната дъска в Близкия изток. От една страна ход напред прави Китай, а от друга – ход обратно дават Съединени американски щати, които последователно понижават наличието си в района.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР