През изминалата седмица отново се заговори колко тежки са ученическите

...
През изминалата седмица отново се заговори колко тежки са ученическите
Коментари Харесай

Колко тежи ученическата раница?

През миналата седмица още веднъж се заприказва какъв брой тежки са ученическите раници. Макар казусът да е остарял, той излезе на дневен ред, откакто петокласничка написа писмодо ръководителя на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) и изиска ограничения.

Според рекомендацията на Министерството на здравеопазването (МЗ) раниците би трябвало да са до 15% от тежестта на детето, заяви bTV

Имайки поради нормите, раницата на осемгодишно дете, да вземем за пример, би трябвало да тежи до 4 кг.

Според изследване на родители сред първи и седми клас обаче чантите натежават прогресивно от 5,8 до 7,7 кг.



Експеримент сподели, че раниците второкласник и четвъртокласник, напълнени съгласно програмата им, в това число с храна и вода, тежат над 7 кг.

Васил Николов от Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система, който е татко на две деца, показа, че когато те имат час по физическо образование, ги изпраща на учебно заведение с спортни екипи, с цел да им спести тежестта.

Кинезитерапевтът Марияна Попова разяснява, че непрекъснатото напъване на мускулите и на тялото, с цел да може да задържи тежестта на раницата всекидневно, води до изгърбване– детето се привежда напред, гърбът стои дълготрайно време в тази позиция, мускулатурата се изморява. Всъщност през цялото израстване детето стои в позиция, която е неподходяща за растежа и стойката му. В един миг това може да докара до деформиране на гръбначния дирек и гърба. Още по-сериозен е казусът, в случай че раницата се носи единствено на едното рамо, уточни Попова.

По думите ѝ ортопедични раници са по-добри за децата от елементарни, въпреки че разликата в тежестта е към 0,7 кг.

За справяне с казуса от Министерството на образованието и науката предложиха няколко разновидността, като разделянето на учебниците на части, потреблението на рециклирана хартия и блокова стратегия.

Ясно е, че би трябвало да има ограничения и те би трябвало да са сложни, разяснява Николов.

Даниела Черийска, специалист от ДАЗД, уточни, че Агенцията не може сама да реши казуса. Това е въпрос, който би трябвало да бъде решен общо, да бъде съгласуван от ДАЗД, дружно с МОН и Министерство на здравеопазването и да се работи взаимно с децата, сподели тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР