През годините много диети са предлагани за поддържане на здравето

...
През годините много диети са предлагани за поддържане на здравето
Коментари Харесай

Може ли средиземноморската диета да помогне за предпазване от сърдечни заболявания, деменция и рак?

През годините доста диети са предлагани за поддържане на здравето или понижаване на риска от характерни болести, само че малко от тях са издържали строга научна инспекция.

Едно изключение обаче наподобява е .

Няколко скорошни изследвания демонстрират, че средиземноморската диета може да помогне за предотвратяване от няколко заболявания и хронични положения, като сърдечно-съдови болести, деменция и рак.

Все по-често изследванията демонстрират, че има обилни изгоди за здравето на хората, които следват този хранителен проект. Проучванията освен демонстрират, че понижава сърдечно-съдовите болести, само че също по този начин може да е от изгода за познавателните качества, да понижи риска от диабет , да понижи риска от някои типове рак и да облекчи признаците на множествена склероза .

Какво съставлява средиземноморската диета?

Средиземноморската диета  е общ термин, отнасящ се до диети, основани на историческите хранителни привички на хората, които живеят към Средиземно море.

Според , която предлага този вид диета за сърдечно-съдово здраве, главните й характерности са:

  • висок банкет на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, фасул и бобови растения
  • нискомаслени или обезмаслени млечни артикули, риба, птиче месо, нетропически растителни масла и ядки
  • стеснен банкет на захар, сладки питиета, натрий, мощно модифицирани храни, рафинирани въглехидрати , наситени мазнини и мазни или модифицирани меса.

Харвардското  допълва тези рекомендации, като акцентира значимостта на здравословните мазнини – зехтин, авокадо, ядки и мазна риба.

Също по този начин поучава хората да ядат алено месо единствено понякога, само че да си набират протеин от риба или морски блага най-малко два пъти седмично и да ядат дребни количества птиче месо, яйца и млечни артикули през множеството дни.

Въпреки че водата би трябвало да бъде главната напитка на човек, хората могат също по този начин да пият една или две дребни чаши алено вино всеки ден, съгласно обичайна средиземноморска диета.

Учените обаче прибавят, че здравословното хранене би трябвало да бъде съчетано с някаква форма на приятна физическа интензивност всеки ден.

Започнете, като включите в менюто си доста пресни зеленчуци — изключително зелени листни зеленчуци — и по-късно се насладете на пресни плодове — като горски плодове — и други храни, богати на антиоксиданти, дружно с риба, зехтин и други храни, богати на потребни за мозъка омега 3 мастни киселини.

Защо средиземноморската диета е здравословна

Средиземноморския жанр на хранене от дълго време се свързва с изгоди за сърдечно-съдовото здраве. В средата на 20-ти век сподели, че диетичните модели в Средиземноморието и в Япония през 60-те години на предишния век са свързани с ниски равнища на коронарна  болест на сърцето  и смъртност от всякаква причина.

Оттогава изследванията демонстрират, че този вид диета освен е от изгода за здравето на сърдечно-съдовата система, само че също по този начин понижава риска от доста други здравословни положения.

И в последно време нарастват доказателствата за широкообхватните изгоди за здравето от спазването на средиземноморската диета. Но какво тъкмо прави средиземноморските диети толкоз здравословни?

Средиземноморската диета се характеризира с високо наличие на плодове и зеленчуци, високо наличие на фибри, високи равнища на „ положителни мазнини “, сдържан банкет на риба и месо, ниски количества модифицирани храни и храни, богати на захар.

Тези хранителни съставни елементи дават огромни количества фибри, положителни мазнини,  антиоксиданти , полифеноли, витамини и минерали – холин, витамин С, калий, витамини от група В, витамин D от риба и така нататък – както и протеини, които обезпечават изгоди за здравето от самото начало на огромен брой системи от органи и тъкани.

Средиземноморска диета и сърдечно-съдови болести

Много изследвания са изследвали резултата на средиземноморската диета върху риска от сърдечно-съдови болести (ССЗ).

, оповестени през март 2023 година, с извадка от повече от 700 000 дами участници, откри, че като се придържат прецизно към средиземноморската диета, дамите понижават риска от ССЗ с 24%, както и риска от гибел от всяка идея с 23%.

Жените също са да се придържат към диетата спрямо мъжете, което може да изясни за какво виждаме повече от изгодите за здравето при дамите.

Мета-анализът наподобява удостоверява констатациите от предходни проучвания. Например през 2015 година  установи, че средиземноморската диета може да бъде главен фактор за попречване на ССЗ.

И по-точно изцяло придържане към диетата, в сравнение с някой съответен аспект, наподобява има този резултат.

Проучването заключава, че нито един характерен съставен елемент от средиземноморската диета не е потвърдено толкоз потребен, колкото цялата диета за предварителна защита на ССЗ.

Средиземноморска диета и когнитивно здраве

Има от ден на ден доказателства, че диетата може да усъвършенства когнитивната функционалност. Проучване, 2023 година, което употребява данни , демонстрира, че хората с по-строго придържане към средиземноморска диета са имали до 23% по-нисък риск от деменция спрямо тези, които не са се придържали напълно към средиземноморска диета.

Проучването, което употребява данни от повече от 60 000 души, заключава, че средиземноморската диета понижава риска от деменция даже при тези с генетично влечение към деменция.

Авторите заключават, че следването на диета с високо наличие на здравословни храни на растителна основа може да бъде тактика за понижаване на риска от деменция.

, също оповестено през март 2023 година, което преглежда следсмъртната патология на Алцхаймер, откри, че тези, които са следвали средиземноморска или  диета, изключително такава, богата на листни зеленчуци, имат доста по-нисък бета-амилоиден товар.

е виновен за доста от признаците на  заболяването на Алцхаймер .

Диетата може да бъде потребна и за хора с множествена склероза (МС). Предварително , което ще бъде показано на  през април 2023 година, откри, че хората с Министерски съвет, които следват средиземноморска диета, имат 20% по-нисък риск от когнитивно увреждане, в сравнение с тези, които не я следват прецизно.

Средиземноморска диета и рак

Установено е, че диетата по едно и също време понижава риска от някои типове рак и усъвършенства ефикасността на някои лекувания на рак.

откри, че прецизното придържане към средиземноморската диета е обвързвано с по-ниска периодичност на няколко типа рак, в това число рак на гърдата, колоректален рак и рак на простатата .

Това изследване заключава, че антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на съставените елементи на диетата „ предотвратяват и противодействат на уврежданията на ДНК и забавят развиването на разнообразни форми на рак “.

По отношение на рака на простатата демонстрират, че диетата с високо наличие на цветни плодове и зеленчуци по едно и също време понижава риска от развиване на рак на простатата и  при тези, които са подложени  на лъчетерапия .

Проучванията от Южна Австралия откриха, че диетите с високо и   намаляват риска.

Домати, пъпеши, папая , грозде, праскови, любеница и боровинки са богати на ликопен, а бялото месо, рибата, морски блага, яйцата и ядките съдържат високи концентрации на селен. Всички те се предлагат в средиземноморската диета.

, представено  , откри, че диетата е доста обвързвана с усъвършенстван отговор към медикаменти за имунотерапия при хора с напреднал  меланом .

Как работи

Въпреки че точният механизъм, посредством който средиземноморската диета е потребна за здравето, не е явен, има от ден на ден доказателства, че диетата може да има :

  • намаление на липидите
  • отбрана против оксидативен стрес , инфектиране и агрегация на тромбоцитите
  • модифициращи хормони и растежни фактори, участващи в патогенезата на рака
  • ограничение на характерни аминокиселини
  • повлияване на чревния микробиом за произвеждане на метаболити, които са от изгода за метаболитното здраве

Омега-3 мастни киселини, фитостероли , ресвератрол , витамини и полифеноли  могат да допринесат за по-ниски равнища на инфектиране ( , възпалителни  ) и могат да подобрят . Чрез понижаване на равнищата на инфектиране, възстановяване на притока на кръв, възстановяване на инсулиновата сензитивност и възстановяване на липидния метаболизъм, по дифолт вие ​​също намалявате някои от главните рискови фактори за сърдечно-съдови болести, когнитивен спад, рак и диабет.

Проучванията са открили, че е най-добре тези хранителни субстанции да се одобряват в естествената им форма като част от здравословна диета , като средиземноморската диета.

Въпреки че могат да бъдат получени посредством добавки, може да има странични резултати от приемането на несъразмерни количества.

Заключение

Средиземноморската диета е единствено една от многото диети, които имат изгоди за здравето. Други включват диета MIND , Скандинавска диета и  .

Общата нишка във всички здравословни диети е мощното въздействие на растителните храни, за които разбираме, че имат многочислени изгоди за увеличение на диетичните фибри, антиоксиданти, фитонутриенти, витамини и минерали.

Така че ключът към всяка здравословна диета е включването на доста зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини. Най-важното е, че направените диетични промени би трябвало да бъдат дълготрайни и устойчиви,  за да обезпечат изгоди за здравето.

В дълготраен проект тя средиземноморската диета може да бъде сложна за съблюдаване в същинската й форма, изключително за тези, които са привикнали да употребяват модифицирани храни. Един добър метод би бил постепенно да интегрирате съставените елементи в актуалната си диета и да я изграждате постепенно – още веднъж разнообразието е подправката на живота и ние би трябвало да имаме разнообразна и цветна диета, а не да разчитаме единствено на един хранителен модел, с цел да отговорим на всичките си потребности, условия и усети.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР