През 537г. по време на управлението на византийския император Юстиниан

...
През 537г. по време на управлението на византийския император Юстиниан
Коментари Харесай

На този ден: Загиват петима български войници в Ирак

През 537г. по време на ръководството на византийския император Юстиниан I тържествено е осветена новата черква Света София в Константинопол.
Прочетете още
През 1872г. е задържан българският бунтовник Васил Левски. Той е хванат от турските заптиета в Къкринското ханче. И до ден сегашен историческата просвета спори дали заптиета са знаели, че това е Левски или са го заловили без да подозират за самоличността му. Впоследствие Левски е изпратен в София където е наказан на гибел и обесен.



През 1945г. е основана Световната банка по концепция на американския президент Хари Труман.

Също през 1945г. Корея е разграничена на Северна и Южна Корея.

През 1979г. Съветският съюз завзема властта в Афганистан, откакто президентът Хафизула Амин е погубен при проведен в страната боен прелом.

Една от най-големите нещастия в последните 20 години обвързван с България се случва през 2003г. Петима военнослужещи - Георги Качорин, Николай Саръев, Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров от първия български батальон в Ирак умират при Атентат против българската база Индия в иракския град Кербала. Ранени са стотици български бойци, някои от тях остават инвалиди.

През 2007г. е при гибелен атентат е ранен някогашният министър-председателя на Пакистан Беназир Бхуто, която по-късно умира от раните си.

Роден е Любомир Далчев, брат на писателя Атанас Далчев и един от най-известните български скулптори. Родена е най-легендарната българска баскетболистка Ваня Войнова.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР