През 2023 г. страните от БРИКС се превърнаха в най-големите

...
През 2023 г. страните от БРИКС се превърнаха в най-големите
Коментари Харесай

БРИКС: Русия и Китай продължават да трупат големи количества злато

През 2023 година страните от БРИКС се трансфораха в най-големите купувачи на злато, като Китай, Русия и Индия натрупаха обилни запаси от благородния метал на стойност милиарди.

Последните на Световния съвет по златото разкриват, че Китай, основен член на БРИКС, е нараснал златните си запаси с 225 тона единствено през 2023 година Докато Китай е отпред на самодейността за придобиване на злато, Русия компактно следва на второ място, а Индия на третото.

Очаква се тази наклонност на струпване на злато в границите на страните от БРИКС да се резервира и през 2024 година, защото централните банки на тези страни, изключително на Китай и Русия, към този момент са почнали покупки на злато през януари 2024 година

Според отчета на Световния съвет по златото централните банки в международен мащаб са придобили забележителните чисти общо 800 тона на база от началото на годината до момента, което отразява 14% нарастване в съпоставяне със съответния интервал на миналата година.

Анализаторите допускат, че страните от БРИКС стратегически получават злато, с цел да предпазят запасите на централните си банки от евентуална криза в Съединени американски щати. Очаква се идните президентски избори в Съединени американски щати да окажат въздействие върху международните пазари, което ще подтикне страните да усилят златните си запаси.

Според някои специалисти претекстът за напъните на страните от БРИКС да подсилят запасите си се крие в подготовката за сюжет, при който щатският $ се обезценява, предизвиквайки вълнообразен резултат върху националните им стопански системи. Поддържането на злато в запасите служи като защитна мярка за страните от БРИКС, действайки като хедж против стопански спадове и инфлация.

Спекулира се още, че алиансът БРИКС може би обмисля да поддържа бъдещата си валута със злато. Подобна стъпка би осигурила на обединението постоянен старт и би подсигурила нейната позиция на интернационалните валутни пазари. Подробности за образуването на тази нова валута обаче към този момент не се оповестяват.

Заслужава да се означи, че като се изключи че са водещ покупател на злато, Съединени американски щати имат по-голямо количество от благородния метал, в сравнение с общите запаси на всички страни от БРИКС.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР