През 2022 г. страните от Европейския съюз са произвели почти

...
През 2022 г. страните от Европейския съюз са произвели почти
Коментари Харесай

Семейната пивоварна на Итай и първият биромат в България

През 2022 година страните от Европейския съюз са произвели съвсем 34.3 милиарда литра бира, съдържаща алкохол, и 1.6 милиарда литра бира с алкохолно наличие под 0.5% или безалкохолна. Според тези данни, изнесени от Евростат през лятото на тази година, България е на 10-а позиция с произвеждане на бира, равняващо се на 445 млн. литра, или към 69 литра на човек, което е под междинното за Европейски Съюз.

Германия продължава да бъде най-големият производител със 7.6 милиарда литра (повече от 22% от общото произвеждане в ЕС). Това значи, че към една на всеки четири бири, съдържащи алкохол, създадени в Европейски Съюз, са с генезис от Германия.

Именно там, в сърцето на Германия, Берлин, един българин се влюбва в хмеловата напитка и процеса по нейното произвеждане.

Живях в Германия шест години и имах опция да опитам доста друга и същинска бира. Любовта към хубавото питие в нашето семейство е завещание “, споделя Итай Дяков, създател на ID Brew - българска крафт пивоварна в столичния квартал „ Дружба “.
От киноиндустрията до пивоварството
Итай е човек на изкуството. Той приключва кино изкуство в Съединени американски щати със компетентност продуценство. Известно време работи в Америка по специалността си, само че поради изтичащата виза и невъзможността да я възобнови е изправен пред избора да се върне в Германия, където е живял през по-голямата част от съзнателния си живот, или да се прибере назад в родната България.

Везните се накланят към България и Итай се прибира при своите родственици. И тук, той взема решение да опита с филмовата промишленост, само че с горест признава, че всичко се прави „ за пари “ и хубавите филми към този момент са огромна необичайност.

Видях, че се губи изкуството. Не единствено в България. Филмите са движеща мощ, с цел да се вършат пари, изкуството като че ли седи на назад във времето “, споделя Дяков.

С отчаяние от това той се насочва към другата си огромна обич – варенето на бира. Прави изследване на пазара в България и открива, че в страната има общо 49 пивоварни, от които единствено 17 са за крафт бири. „ Първата пивоварна в България е едвам на 140 година Все още не е изпитан усета на българския потребител “, споделя Итай.

Дяков споделя, че в процеса на варене на бира той намира освен това от произвеждане на алкохолна напитка – „ това за мен е изкуство, аз продуцирам целия развой “.

Не съм се отказал от филмовото изкуство. Виждам пивоварната като опция да се подкрепя във филмовото изкуство посредством спонсорство след години “, споделя той.
Как се ражда ID Brew?
Зад пивоварната – ID Brew седи фамилията на Итай – в лицето на неговата майка и татко. Но индивидът, който изпипва всичко до последния подробност е точно Итай. Той е този, който наблюдава целия развой – от зареждането на  малца в машините до пълненето и доставянето на кеговете в заведенията.

Исках да е фамилен бизнес, да имам цялостен надзор. Затова не се доверих на външни вложители като ангели, да вземем за пример (бел. ред- физически лица, които влагат в стартъпи). По-голямата част от инвестицията, пристигна от моят татко – Димо Дяков “, споделя Итай.

Различното при тази пивоварна е, че не е прецизно спазен логаритъмът, характерен за множеството от останалите участници на българския пазар за крафт бира (домашен пивовар с концепция, който евоюлира до крафт пивовар). Итай Дяков напълно малко се е занимавал с пивоварене в домашни условия, само че за сметка на това е отделил над 4 години за задълбочено проучване на материята и най-много придобиване на опит в немски и швейцарски пивоварни. И в следствие той започва с ID Brew с много солидни знания зад тила си. А и благодарение на положителни консултанти – Даниел Грим (преподавател в университет за приложни науки, инспектор по сигурност на храните и занаятчия пивовар от Weihenstephan), както и Георг Полстер (шесто потомство пивовар от Германия и занаятчия пивовар от Weihenstephan). Съответно и суровините са главно от Германия, най-много малцът и маята.

 малц

По време на образованието най-любимата част, несъмнено, ми беше практиката с варенето. Но теорията, на която ме научи Даниел, който е сертифициран инспектор по сигурност на храните, доста ми оказа помощ при всички процедури, с които се сблъсквам от страна на Българската организация за сигурност на храните “

Зад името на компанията стои също забавна история. Първоначалната концепция е била пивоварната да носи името Identity Brew, само че се стига до по-краткото и комфортно ID Brew, което съдържа и буквите на Итай, само че и освен това – „ ID като редуциране от персонална карта на британски език, желаеме да покажем на хората, че това сме ние, това е нашата фамилна бира “. Логото на компанията пък е шевица, която изобразява дървото на живота.

Пивоварната публично работи от началото на октомври тази година и към този момент доставя бира на осем заведения в столицата.

За момента фамилната пивоварна на Итай не бутилира бира, а я продава непосредствено на заведенията в кегове. Произвеждат варки от 1000 литра, което все още и размера на работа, който имат, по думите на Итай е задоволително.

Но концепциите на младия бизнесмен не стопират до тук.
Първият биромат в България
В момента екипът на Итай Дяков в лицето на неговия татко, който работи и в областта на IT бранша, създават първият биромат в България – по модела на вендинг машините, откъдето човек самичък си заплаща и налива крафт бира.

Имаме към този момент една подготвена машина, която още този месец ще стане част от едно споделено работно пространство в Студентски град. Работим с Health in Box ”, споделя Итай.

Health in Box са микромаркети, които оферират огромно многообразие от хранителни артикули и питиета в споделени офис пространства. Имат към 30 обекта и тестово започват с въвеждането на биромата в обекта си в Студентски град.
 new inner pic
Цялата концепция и идея на машината е наша. Софтуерът също. За момента към момента обаче търсим решение на казуса с засвидетелствуване на възрастта и доказване, че индивидът, който желае да си закупи бира има 18 година “, споделя Итай.

Той прецизира, че сега са в развой на търсене на компания, която може да работи по GDPR и има опция за внедряване на система, която да чекира персоналната карта на купувача като доказателство за неговата възраст.

Въпреки това обаче концепцията на бироматите е те не да са сложени в публични пространства, където имат достъп и деца, каквито са парковете, да вземем за пример – а да са част по-скоро от разнообразни Тех паркове, работни пространства и офис здания – където хората са пълнолетни.

След смяната на модела на работа и все по-малкото хора, които работят от офисите, работодателите се пробват по всевъзможен метод да привлекат интереса на своите чиновници. Смятам, че това е един забавен и имам вяра работещ модел “, споделя Итай и има вяра, че ексцентричните решения са бъдещето.
Поглед в бъдещето
За идната година планираме да имаме 20 биромата. Една машина може да побере до 200 литра бира едновременно. За момента работим с еднократни чаши, само че желаеме в бъдеще да работим с биоразградими. Проучваме опциите и за ядливи чаши от картоф “, споделя Итай.

Сред проектите на ID Brews е и бутилирането на бирата.

Хората стартират да търсят от ден на ден по-здравословната опция “, споделя Итай.

По думите му значително бизнес концепцията на ID Brews е сходна на тази на Tesla – съкращаване на веригата на доставка и унищожаване на медиаторите.

Не желаеме всеки по веригата да поставя надценка. Чрез машините ние имаме пряк контакт с клиентите и те получават качествена напитка на допустимо най-достъпната цена ”, споделя Итай.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР