През 2019 г. инвестираме над 20 милиона лева за използването

...
През 2019 г. инвестираме над 20 милиона лева за използването
Коментари Харесай

Минералната баня в Банкя ще е готова през май догодина, обеща Фандъкова

През 2019 година влагаме над 20 милиона лв. за потреблението на минералните води на София. Възраждаме знакови бани и обекти. Най-знаковият като архитектурна стойност е обектът в Банкя и тук инвестицията е за 8 милиона лв.. Това разгласи столичният кмет Йорданка Фандъкова във връзка днешния празник на курортния град.

" Вече има процедура за избор на реализатор за възобновяване на банята в кв. " Овча купел " и в Горна баня. Държавата ни ги трансферира, с цел да се погрижим за тях ", акцентира тя какви са целите на Столичната община.

Не се разбра дали измежду тях е и възобновяване на балнеоложката активност в северното крило на Централната минерална баня в София, както е по плана на арх. Станислав Константинов, спечелил състезанието за реставрацията ѝ.

Минералната баня в Банкя ще е подготвена през май 2020 година, посочи кметът на курорта Рангел Марков. Строително-ремонтните действия започнаха на 2 ноември 2018 година Той добави, че е изследван опита на международни балнеоцентрове като Баден-Баден и Будапеща, където дружно с балнеоложките и спа-процедури непроменяемо се предлага и басейн за плуване.

 Минералната баня в Банкя ще е подготвена през май следващата година, даде обещание Фандъкова
© Георги Кожухаров

" Идеята ни е тук да се построи нов 25-метров басейн. Пространството разрешава, той ще е в задната част на банята, където в този момент е паркингът ", сподели Марков. Той изясни, че цялата постройка през зимата ще се отоплява посредством минералната вода.

Проектът за реституция на банята е координиран с Националния институт за недвижимото културно завещание. Фасадите, двата басейна, подовете и дървените съблекални ще бъдат възобновени в достоверния си тип, обясни кметът на Банкя. Ще се употребяват старите материали, а където те не доближават, са поръчани нови в същата фабрика в Чехия, която е произвела истинските преди повече от 100 години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР