През 2019 Екрем Имамоглу отбеляза ударна победа на изборите за

...
През 2019 Екрем Имамоглу отбеляза ударна победа на изборите за
Коментари Харесай

Идиот: защо съдят кмета на Истанбул


През 2019 Екрем Имамоглу означи ударна победа на изборите за кмет в Истанбул. Сега е изправен пред съда, тъй като обидил държавни чиновници с думата " глупак ". За Ердоган би било добре пристигнало, в случай че Имамоглу влезе в пандиза.

Екрем Имамоглу

Екрем Имамоглу е виновен за една от най-сериозните изборни загуби на президент и партиен водач на Партията на справедливостта и развиването (ПСР). Въпреки че самият не взе участие в локалните избори в Истанбул през 2019 година, лоялният към него някогашен министър председател Бинали Йълдъръм бе главният съперник на Имамоглу.

В нощта на изборите Йълдъръм разгласи, че е спечелил още преди да бъдат преброени всички бюлетини. Всъщност той имаше 14 000 гласове преднина. Въпреки това доминираният от ПСР изборен съвет анулира вота и насрочи нови избори. На втория избор жителите на мегаполиса дадоха. 

Прокурорът желае да му наложи възбрана за присъединяване в политиката 

Сега против, са повдигнати обвинявания за засегнатост на държавни чиновници. През ноември прокурорът изиска над четири години лишаване от независимост и възбрана за присъединяване на Имамоглу в политиката. В обвинителния акт се показва, че той е наркъл " идиоти " членове на Висшия изборен съвет след анулирането на изборите през 2019 година.
Редакцията предлага
Обидата обаче си има предистория. Имамоглу се е оплакал от анулирането на изборите на конгрес на Съвета на Европа. В отговор на това турският вътрешен министър Сюлейман Сьойлу го нарекъл глупак на събитие на полицията в Анкара. След това ефирен публицист попитал Имамоглу какво мисли за изказването на Сьойлу, а актуалният кмет дал отговор, че " идиотите са тези ", които са анулирали вота.

Турската политика - все по-груба 

Турската политика постоянно загрубява, а обидите не са необичайност. През предходната седмица в Народното събрание избухна нова борба, а народен представител на ръководещата ПСР удари мощно в лицето опозиционен депутат. Наложи се последният да бъде краткотрайно признат в реанимация. Изглежда, че тук прокуратурата не води следствие за нанасяне на рискова телесна щета. Като член на Народното събрание причинителят се употребява с имунитет, който сигурно няма да бъде лишен. От друга страна, турската прокуратура беше бърза, когато кметът от опозицията отговори на обидата на вътрешния министър с засегнатост.

Наблюдатели допускат, че в тази ситуация с обвиняванията против Имамоглу става въпрос за политически стимулиран развой, обвързван с президентските избори, които се чака да се проведат през май 2023 година. Вероятните президентски претенденти на опозицията са точно кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, водачът на Републиканската национална партия Кемал Киличдароглу и кметът на Анкара Мансур Яваш.

Заради към този момент нанесеното проваляне от Имамоглу на ПСР в Истанбул, предстоящата негова кандидатура евентуално би провокирала изключително неспокойствие в президентския замък. Самият Ердоган също е бил кмет на най-големия турски град преди да бъде определен за водач на страната.

Последиците от една присъда против кмета на Истанбул

Съдията отхвърли чуването на очевидци на отбраната. Ако Имамоглу бъде приет за отговорен, отбраната му ще апелира, само че това нормално лишава 2 години. Следващата правосъдна инстанция би могла и да форсира процеса. Ако една възможна присъда на кмета бъде доказана и от Апелативния съд преди изборите, той ще би трябвало да се откаже хем от президентската си кандидатура, хем и да се отдръпна като кмет. ПСР има болшинство в градския парламент, което значи, че идващ градоначалник на Истанбул би могъл да стане човек от ръководещата партия на Ердоган.

Истанбул, със своите най-малко 16 милиона поданици и многочислени компании с висок оборот, е най-важният източник на общински налози и други доходи в страната. Достъп до тези средства би дал на ръководещите спомагателни благоприятни условия да се харесат на гласоподавателите преди президентските избори следващата година.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Какво е да работиш за турските сериали. Хора от сектора описват.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР