През 2001-ва една (пръдлива) медицинска сестра задала доста необичаен въпрос

...
През 2001-ва една (пръдлива) медицинска сестра задала доста необичаен въпрос
Коментари Харесай

Историята на австралийския учен, който проверил дали пръдните разпространяват болести

През 2001-ва една (пръдлива) здравна сестра задала много необикновен въпрос на австралийски доктор.

„ Тя искаше да знае дали замърсява операционната зала, в която работи, когато пърди тихичко в стерилната среда по време на интервенции. Осъзнах, че нямам визия - разказва доктор Карл Кружелнички пред слушателите си по време на своето научно радио предаване в Брисбън. – Но бях твърдо решен, че ще схвана. “

Лекарят се свързва с микробиолог в Канбера, с цел да открие кое е най-хубавото пробно проучване за тази цел. Вижте в този момент, не всички научни проучвания би трябвало да бъдат изтънчени. Докато при някои опити Големият адронен ускорител разрушава частици с 99,9999991 % от скоростта на светлината, други се организират по следния метод – участникът смъква гащите и пръцва към петриева паничка.

Приятелят на доктор Кружелнички – микробиологът Люк Тенет – помолва един от сътрудниците си да направи тъкмо това, до момента в който се намира на към 5 см от петриевата паничка. Веднъж с облекла и един път – без каквато и да било бариера сред ануса и блюдото на Петри (с изключение на гореспоменатите 5 см). Разбира се, това не е може би най-щателното изследване на този свят, само че то малко или доста оказва помощ на доктор Кружелнички да отговори на въпроса на сестрата.

След като участникът в опита си свършва работата, петриевите панички са оставени да престоят една нощ. На идващия ден по това, против което е било пръднато без закрит анус, са се появили забележими бучки на два вида бактерии, които нормално се срещат само в стомашно-чревния тракт и по кожата (данните са оповестени в BMJ).

Междувременно по другото ястие (това, против което е било пръднато с дрехи) не е имало каквито и да било следи от бактерии.

„ От данните заключаваме, че чревната зона във втората петриева паничка е провокирана от самия флатус, а образувалият се пръстен към нея е вследствие от скоростта на флатуленцията, която съумява да отдели кожните бактерии от бузите [на задните части] и да ги изстреля към блюдото “, споделя доктор Кружелнички пред Canberra Times.

Лекарят прецизира, че въпреки и всичко това да звучи гадно и/или даже притеснително, бактериите, открити по петриевата паничка, не са били нездравословни и даже могат да бъдат съпоставени с тези, „ другарски настроените “, които срещаме в киселото мляко.

„ Нашето финално умозаключение? Не пърдете голи край храна “, споделя доктор Кружелнички.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР