Недомисленото решение на ГЕРБ и ДПС да раздаде предизборно великденски

...
Недомисленото решение на ГЕРБ и ДПС да раздаде предизборно великденски
Коментари Харесай

Хората с увреждания без великденски бонуси - НОИ обясни защо

Недомисленото решение на ГЕРБ и Движение за права и свободи да раздаде предизборно великденски добавки провокира предстоящо неодобрение. Тази заран се наложи Национален осигурителен институт да изясни за какво част от пенсионерите с ниски пенсии не са получили добавки.

Решението на Народното събрание беше еднократна сума от 100 лева да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, дружно с добавките и обезщетенията към тях за април е в размер до 526 лева в това число. В тази група попадат към 534 хиляди души, само че измежду тях не влязоха хора с увреждания, на които им е избрана добавка за непозната помощ. Това провокира неодобрение измежду тях, тъй като от години тази добавка се пренасочва за възнаграждение на персонални асистенти. Т.е. тези хора са лишени от великденска добавка поради сума, която в действителност не получават.

Национален осигурителен институт прецизно и в период извърши решението на Народното събрание. Това решение бе взето след разискване на няколко оферти за размера и обсега на добавката, показват от осигурителния институт. Като само правоприлагащ орган Национален осигурителен институт не може да подхваща каквито и да било дейности в нарушаване на признати от Народното събрание решения. " Преценката дали в тази ситуация е налице неправда и нужда от дейности за нейното превъзмогване е въпрос на разбор и на надлежно законодателно и политическо решение ", допълват оттова.

ГЕРБ и Движение за права и свободи настояват, че добавките за празници към ниските пенсии би трябвало да станат традиция. Те обаче се сетиха за това решение, откакто стана ясно, че идват избори, а не когато бе времето за въвеждане на " обичаи " - преди разискването на бюджета за тази година. Добавките бяха признати небрежно, а дебатът беше повече политически, в сравнение с експертен. Имаше разновидности за диференцирани добавки, само че въпросът за хората с увреждания и тяхната добавка за непозната помощ, прибирана за заплати на персонални асистенти, изобщо не беше издигнат.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР