В Испания бе разбита организирана престъпна група, фалшифицирала монети от

...
В Испания бе разбита организирана престъпна група, фалшифицирала монети от
Коментари Харесай

Фалшиви евромонети в Европа: Как да ги познаем

В Испания бе разрушена проведена незаконна група, фалшифицирала монети от две евро, които евентуално са към този момент в цяла Европа, написа. Как можем да разпознаем подправените монети?

Тези дни осведомителните организации оповестиха, че испанската полиция е разрушила проведена незаконна група за подправяне на пари, за която се твърди, че е пускала в обращение подправени монети от две евро в цяла Европа. С помощта на Европол в Толедо сполучливо е била разрушена работилница за фалшифи пари - " най-значителната в Европа за последните 10 години ", по оценка на полицията. Бандата е съумяла да стартира на пазара съвсем 500 000 подправени монети с " високо качество ". Арестувани са 10 души, най-вероятно жители на Китай.

Испанската полиция работи по случая от шест години. Разследването е било извънредно комплицирано и продължителността заради големите компликации за следене на подправените монети, както и поради това, че членовете на бандата са пазели прецизна загадка, прецизира организация ДПА.

За вредите от фалшифицираните пари

Известно е, че подправянето на платежни средства предизвиква стопански вреди, които засягат всички. Потърпевши са и тези, които инцидентно са платили с подправени банкноти и монети или са ги получили като ресто: подправените пари се конфискуват и нямат право на финансова отплата.

Макар икономическите вреди в съответния случай да не са огромни (половин милион подправени монети от две евро се равняват на един милион евро), триумфът на полицията не трябва да се подценява. Всеки, който сполучливо и необезпокоявано популяризира подправени монети толкоз дълго време, може да развие вкус за повече. Преди всичко обаче тук е значим психологическият резултат от удара против тази незаконна група - жителите да са спокойни, че парите им са в сигурност и ще запазят цената си.

Фалшивите банкноти се разпознават относително елементарно: те са снабдени със защитна нишка, имат вградени холограми, сложни за прекопирване фонове и хартия. Монетите са нещо друго - по обясними аргументи те не могат да бъдат предпазени с холограми или защитни влакна. Но даже и при " дребните монети " има неща, които фалшификаторът постоянно не може да пресъздаде и за които си коства да внимаваме.

Как да разпознаем подправените монети?

За немските евромонети отговарността носи Бундесбанк. Нейните специалисти твърдят, че и лаиците могат да разграничат подправените от същинските монети. Професионалистите употребяват типов европейски тест за инспекция на монети, при които се употребяват механически устройства.
На специфичната си уебстраница, създадена за монетите, Бундесбанк дава скъпа информация. " При същинските монети релефът е с точни очертания, изображението са откроява ясно от останалата част от повърхността на монетата. При фалшификатите изображението наподобява постоянно размазано, някак размито, а по повърхността при по-внимателно вглеждане могат да бъдат открити следи от набраздяване, петна, линии или нелогични вдлъбнатини, споделят специалистите ", написа там.

Има още нещо, на което следва да се обърне внимание. От съображения за сигурност, а също и с цел да се улесни разпознаването на монетите от незрящи хора, ръбът на монетата е особено нащърбен. " За разлика от подправените монети, върху които надписът по ръба постоянно е с неразбираеми очертания и се губи, при същинските монети от две евро той е ясно различим. Освен това дистанцията сред обособените знаци и думи върху подправените монети също постоянно се разграничава от това върху същинските монети ", осведоми Бундесбанк.

Трикът с магнита

От Бундесбанк разкриват и още един метод за инспекция, който обаче допуска съществуването на магнит. Благодарение на специфичен предпазен материал, монетите от едно и две евро реагират в централната си част едва на магнитно поле и могат да бъдат привлечени от магнит. При леко разлюляване те падат от магнита. За разлика от тях подправените монети от 1 и 2 евро или въобще не реагират на магнит, или тъкмо противоположното - залепват крепко за него.

Трябва обаче да се има поради и този подробност: " Външният пръстен на същинските монети от едно и две евро, както и на същинските монети от 10, 20 и 50 цента, не е магнитен ", споделят специалистите. " Истинските монети от един, два и пет цента, направени от стомана с медно покритие, са мощно магнитни. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР