Оказва се, че в малката община Ракитово, която е далеч

...
Оказва се, че в малката община Ракитово, която е далеч
Коментари Харесай

Как Ракитово стана частна община на фамилия Холянови?

Оказва се, че в дребната община Ракитово, която е надалеч от погледа на централната власт, законите са безусловно дупка в полето, излиза наяве от разкритията на локалните поданици. Те разкриват, че образец за такова необятно схващане на закона дава персонално кметът Георги Холянов. Тук е моментът да уточним, че преди него общината е била под управлението на татко му – Костадин Холянов, което е неповторим образец за последователност в страната.

Приживе бащата градоначалник бил махленски, че раздава на синовете си Георги и Щерян публични поръчки за големи суми. Пример за това е доставката на гориво за над 130 000 лв..

 

След като бащата си отива от този свят, в кметския стол сяда синът му Георги Холянов, като че ли Ракитово е наследствена монархия. Само пет месеца по-късно обаче той бива отхвърлен от служба, защото продължава да се подвизава като притежател и шеф на компаниите си – „ Цвета къмпани “, „ Кос Хол 1 “ и „ Кос Хол 2 “.

 

Общинската изборна комисия съгласно осведомени дълго си затваря очите пред този факт и едвам след подаване на сигнали „ нагоре “ се стига до отстраняването на Холянов. Чак в средата на октомври и през декември 2023 година той сколасва да трансферира сдруженията на жена си Сузана Холянова.

 

Само че през октомври 2023 година Георги Холянов още веднъж печели локалните избори, както се споделя – като толкоз доста си го желаят хората, може ли да им откаже. Съмненията за пазаруване на гласове остават да висят без последици. Появяват се и фотоси с подмятания, че се раздават къде 50, къде 100 лв. на избиратели…

 

През октомври 2023 година се случва и нещо супер куриозно – на 23 октомври Върховен касационен съд – Трето поделение, се произнася по жалбата на коалиция „ Алтернатива за жителите “, която недоволства поради предварителното преустановяване през 2022 година на пълномощията на Георги Холянов като кмет на община Ракитово. Върховен административен съд удостоверява, че вярно е отхвърлен. Решението е оповестено на 19.10.2023 година единствено че Холянов с цялото си безсрамие, макар че е с прекъснати пълномощия като кмет, отново се явил на избори. Само 10 дни след решението на висшите магистрати, на 29 октомври 2023 година, той отново печели по един или различен метод кметското кресло. При това с огромна преднина пред съперниците си. Може и да е законно, само че въпросът е до каква степен е морално всичко това?

 

Запознати са безапелационни, че през годините Ракитово сполучливо се е трансформирало в цитадела на семейство Холянови, а синът Георги почтено продължава линията на своя починал татко Костадин. „ Няма да е пресилено, в случай че кажем, че кметът ръководи като същински феодал, който си е обезпечил подкрепи от политически партии, прокурори, съдии, служители на реда и целия сегашен Общински съвет в Ракитово. ”

 

Те прецизират още, че общината се управлява от несменяемия Цанко Молов. Той е началник на Общинския съвет от години и даже е изкрал мандати и при Холянов-баща. Моллов е измежду най-образованите в управата на Ракитово – кметът и единият от кметовете са със приблизително обучение, а Цанко има тапия за преподавател по математика и информатика. Освен пръв общинар, той е изпълнявал и ролята на зам.-кмет, а също и на кмет през 2022 година по времето, когато след гибелта на Холянов-баща се постанова да се приготвят и проведат частични избори в Ракитово. И с целия този управнически опит зад тила на екипа си не е чудно, че Холянов-син печели изборите.

 

Освен това Цанко Молов и Георги Холянов не крият, че са близки – целият град, споделят осведомени, вижда другарските им почерпки след работно време. Преди време даже се стига до злополука след сходна почерпка, само че макар огромните подозрения, че на кормилото е бил самият кмет Георги, най-после се оказва, че е карала брачната половинка му Сузана. Въобще, познати обстановки.

 

Преди време ви уведомихме и за провокативните фотоси, на които персоналната карта на Цанко Молов е снимана до три линии, които наподобяват на кокаинови автомагистрали.

Иначе той самият се навърта към допустимо най-консервативната партия Движение за права и свободи.

 

За кмета Георги Холянов в Ракитово настояват, че е доста непосредствен и със зам.-кмета Ангел Кожухаров. Още по времето на починалия кмет Костадин Холянов, заместникът Кожухаров подвига нелегално и на изцяло самодейни начала комерсиална постройка със заведение. След сигнал идва инспекция от ДНСК и удостоверява, че обектът е противозаконен. Само че на кого в кметството му пука, откакто там са се окопали като същински барони. Самият Ангел Кожухаров несъмнено счита, че няма никаква връзка с въпросната постройка, тъй като тя не е отразена в нито една от имуществените му заявления, а осведомени споделят, че се води на името на близка родственица.

 

Не е ясно също дали за този строеж се заплащат налози и такси в общината. И за похлупак измежду ресорите на Кожухаров, който другояче е ученик на Средното професионално-техническо учебно заведение по текстил, от край време е...незаконното строителство. Според осведомени и кметът-син Холянов не вижда противозаконния градеж.

 

„ Кметът и зам.-кметът са с подкрепи на всички равнища и ловко търгуват с въздействие, работят напълно в изискванията на спор на ползи и очевидно се подиграват на закона. Това към този момент се трансформира в традиция, която се предава от татко на наследник и по този начин до края на света... ” - не крият скептицизма си осведомени със протичащото се.

Те напомнят, че бащата  Костадин Холянов поставя клетва в 2015 година и от този момент стартира финансовият напредък на семейството, като най-облагодетелствани са синовете Щерян и Георги. А финансовият им разцвет е изработен по най-баналния метод – като се раздават публични поръчки на компании, които са на подставени лица, освен това служащи във компаниите на синовете.

Прословути са поръчките за гориво, извоювани от особено учредената за задачата „ Петро 2016 “ от Велинград с шеф някой си Пламен Михайлов, който до оня миг не е имал никаква комерсиална активност, само че пък е тясно привързан с компания „ Хол лес “ на сина Щерян Холянов.

 

При ръководството на бащата се оказва, че компании, основани по същия модел – с подставени лица на синовете му Георги и Щерян, се разпореждат като пълновластни господари и с общинската горска територия. След като Георги Холянов поема властта в Ракитово, са забелязали, че бизнес траекторията е леко променена. Тя към този момент е ориентирана най-много към Сузана Холянова, снаха на някогашния и брачна половинка на сегашния кмет.

След такива патриархални модели на ръководство да не се чудим, че сме последни в Европа. Просто живеем в друга историческа ера.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР