Зависимостта на човечеството от пластмасата се превърна в огромен планетарен

...
Зависимостта на човечеството от пластмасата се превърна в огромен планетарен
Коментари Харесай

Изобретиха пластмаса, която изчезва, когато вече не ви е необходима

Зависимостта на човечеството от пластмасата се трансформира в голям планетарен проблем. Учени изобретиха нова биоразградима материя, която съдържа бактериални спори, живеещи вътре в нея.
Новата саморазграждаща се пластмаса съчетава термопластичен полиуретан (TPU) и бактерии Bacillus subtilis. Те са проектирани да оцеляват при високите температури, свързани с производството на пластмаса. Чрез неведнъж излагане на спорите на възходящи равнища на топлота, екипът, работещ по плана, открил, че бактериите в последна сметка могат да се оправят с температури от 135 градуса по Целзий (275 градуса по Фаренхайт), нужни за смесването на бактериалните спори и TPU.
Предишни опити, търсещи способи за бързо разграждане на пластмасите, постоянно са извличали бактериални ензими и гъби от почви и компостни ями, където тези микроби са в обилие в естествената си среда. Но този нов материал се нуждае единствено от бактериалните спори в него, събудени още веднъж с малко хранителни субстанции и влага, с цел да стартира да се разгражда.
„ Забележителното е, че нашият материал се разгражда даже без съществуването на спомагателни микроби “, споделя Джон Покорски, полимерен академик в Университета на Сан Диего (UC San Diego), който управлява екипа.
B. subtilis са тип бактерии, които могат да оцелеят в латентно положение без нормалните доставки на храна и сила. При идеални условия на компостиране, в които бактериите били събудени от латентното им положение, 90 % от пластмасата изчезнала за пет месеца. Учените считат, че саморазграждането може да стане при не толкоз идеални условия.
Това може да бъде основно, когато става въпрос за изхвърляне на такава пластмаса, в случай че тя би трябвало да бъде модифицирана за търговски цели. Изследванията демонстрират, че надалеч не всички „ компостируеми “ пластмаси се разграждат, както се популяризира. Допълнителен плюс на новия материал е, че бактериалните спори го вършат с към 30 % по-здрав.
TPU се употребява необятно във всевъзможни артикули, от калъфи за телефони до елементи за коли, само че сега няма ефикасен метод за преработването му. 
Изследването е оповестено в Nature Communications.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР