Според последните проучвания на Националната метеорологична служба (NWS) САЩ може

...
Според последните проучвания на Националната метеорологична служба (NWS) САЩ може
Коментари Харесай

В САЩ се готвят за едно от най-горещите лета в историята

Според последните изследвания на Националната метеорологична работа (NWS) Съединени американски щати може да се сблъскат с незапомнена горещина това лято. И това може да значи повече рискови метеорологични феномени – както и доста здравни опасности.
Прогнозата на NWS сочат, че доста елементи на Съединени американски щати – в това число Нова Англия и югозападната част – ще отбележат по-високи от междинните температури от юни до август. През последните години жегите се дължат на изменението на климата и в някои случаи на появяването на климатичен модел, прочут като Ла Ниня, който способства за по-сухи условия в избрани райони в Съединени американски щати. Според Weather Channel това лято може да се окаже едно от най-горещите в историята.
По-високите температури ще доведат до съществени последствия за околната среда – по-висок риск от суша, урагани и горски пожари в някои региони. В жегите се обострят сърдечно-съдовите болести, зачестяват смъртните случаи. Все по-топлите лета подтикнаха хората да вземат повече защитни мерки– да се научат да преразпределят осъществяваните действия, да се обзаведат с климатици и да останат бдителни за рискови метеорологични феномени, засягащи водоснабдяването им и качеството на въздуха.
Изменението на климата е главен фактор за цялостното стопляне, което Земята претърпява – в това число по-горещите лета, споделят специалисти. „ Големият явен състезател са парниковите газове, които предизвикват дълготрайни промени в климата “, твърди Уилям Боос, доцент по земни и планетарни науки в Калифорнийския университет в Бъркли, пред Vox.
Според разбор на Washington Post през 2022 година, междинната лятна температура от 2017–2021 година е била с 1,7 градуса по Фаренхайт по-топла от междинната лятна температура в Съединени американски щати от 1971–2000 година, нарастване, което съответства с рекордните годишни температури като цяло през последните години. Прогнозата за тази година ще продължи тази наклонност.
Ла Ниня също може да способства за по-високи равнища на топлота тази година, в случай че се случи през идващите месеци. Ла Ниня е атмосферно събитие, включващо мощни ветрове, които водят до по-ниски температури в Тихия океан. Студената вода трансформира курса на въздушните течения на огромна надморска височина и този циклон способства за измененията във времето. Въпреки че Ла Ниня може да докара до „ изстудяване на световните температури... тя предизвиква промени в моделите напразно, които могат да причинят някои региони да бъдат по-топли от естественото през лятото “, изяснява климатологът Майкъл Ман от Университета на Пенсилвания.
По-високите температури могат да доведат до по-интензивен сезон на ураганите. В Атлантическия океан се чакат сред 27 и 39 тропически стихии, почти два пъти повече урагани, в сравнение с се случват през общоприетия сезон.
Тъй като сърцата на хората са подложени на по-голямо напрежение, когато е горещо, това слага спомагателен стрес върху тези, които се оправят със съществуващи здравословни проблеми, както и върху уязвимите групи като младите, възрастните и бременните хора. Освен това общоприетият механизъм на хората за изстудяване – изпотяване – може да се окаже непълен, когато е изключително горещо и изключително когато има висока мокрота.
„ Средностатистически в Съединени американски щати жегата убива повече хора, в сравнение с всеки различен вид рисково време “, споделя Кристина Дал, климатолог.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР