През 2000 г. шистовият газ отговаря за едва 1% от

...
През 2000 г. шистовият газ отговаря за едва 1% от
Коментари Харесай

Подкаст: Шистовата нереволюция на България

През 2000 година шистовият газ дава отговор за едвам 1% от добива на природен газ в Съединени американски щати. През 2010 година този дял е към този момент 20%. А през 2035 година, съгласно енергийното статистическо бюро в страната, той ще доближи 46%. Така, в резюме, наподобява шистовата гражданска война в Съединени американски щати, която трансформира страната в енергийно самодостатъчна и я направи експортьор на световния пазар.

В България тази гражданска война не се състоя - още през 2012 година, преди първите изследвания за шистов газ в страната, под натиска на митинги, първото държавно управление на Бойко Борисов и тогавашният 41 парламент одобряват цялостен мораториум, който включва в себе си освен рандеман, само че и изследвания.

Аргументите на протестиращите не са доста по-различни от тези в други западни страни, в това число и в Съединени американски щати - изказвания, че фракингът замърсява водата и околната среда, и че даже прави водата запалима. Последното изказване идва от кино лентата Gasland, който обаче самичък е мотив за рецензии. Години след тези митинги, в западни медии излизат следствия, че някои от тези придвижвания са били финансирани от Русия - страна, за която шистовата гражданска война е опасност.

Но какво всъщнсот е шистовият газ? Тазседмичният епизод на " Гласът на Капитал " с водещ Йоан Запрянов и посетител Евгени Ахмадзай изяснява и какво е шистовият газ, и по какъв начин се извлича, и какво прави цялата тематика толкоз поляризираща - надалеч освен в България.
Your browser does not support the audio element. Реклама
" Гласът на Капитал " e седмичен подкаст, в който публицистите описват забавна история от седмицата в дълбочина, с подтекст и разбор и в който търсим отзиви от специалисти от света на политиката, стопанската система или бизнеса за значимите въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и желаете да слушате новите епизоди незабавно щом излязат, абонирайте се за " Гласът на Капитал " в, или. Може да следите подкаста и като добавите този във вашата стратегия за подкасти.

Обратна връзка за " Гласът на Капитал " можете да ни изпращате на или в познатите ви профили на " Капитал " във Фейсбук и Twitter.
Свързани публикации Защо България не добива природен газ? 4 ноември 2022, 07:26 Енергийната рецесия разклати възбраната за шистов газ в Европейски Съюз 4 ноември 2022, 07:00 Шистовият газ - има ли бъдеще в България и Европа 4 ноември 2022, 06:00 Васко Начев: " Газпром " сега е издокаран брашнян чувал 25 септември 2022, 09:10 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор " Гласът на Капитал "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР