Макар да няма точни данни, през разговори с експерти и

...
Макар да няма точни данни, през разговори с експерти и
Коментари Харесай

Защо българските роми заминаха на Запад

Макар да няма точни данни, през диалози с специалисти и репортажи излиза наяве, че 40-50% от ромите в България към този момент са емигрирали - непрекъснато или сезонно - в Западна Европа. Най-честата причина за това е, че в страни като като Англия, Германия, Нидерландия и Испания могат елементарно да си намерят работа, а заплащането е доста по-добро спрямо България. Това се случва с помощта на задружните им общности зад граница, които оказват помощ на новодошлите освен да си намерят работа, само че и да се настанят, да си приготвят документите и да се социализират. Така, до момента в който страната ни още мисли решения за това по какъв начин да интегрира ромите, огромна част от тях към този момент ги няма, най-малко през огромна част от годината.В този епизод на подкаста " Гласът на Капитал " си приказваме с редактора от " Капитал " Огнян Георгиев за резултатите от емигрантската вълна и завръщането на ромите за малко в страната през летните месеци. Защото един път срещнали се с опциите на страните от Западна Европа, те към този момент имат условия към локалните общини за облагородяване и усъвършенстване на ромските квартали. Общините от своя страна би трябвало да имат условия към върналите се, тъй че дружно да трансформират образа на тези квартали и ориста на хората вътре.
Your browser does not support the audio element. Гласът на Капитал

„ Гласът на Капитал “ е седмичен подкаст, в който публицистите описват най-важната история от седмицата в дълбочина, с подтекст и разбор.

Макар да няма точни данни, през диалози с специалисти и репортажи излиза наяве, че 40-50% от ромите в България към този момент са емигрирали - непрекъснато или сезонно - в Западна Европа. Най-честата причина за това е, че в страни като като Англия, Германия, Нидерландия и Испания могат елементарно да си намерят работа, а заплащането е доста по-добро спрямо България. Това се случва с помощта на задружните им общности зад граница, които оказват помощ на новодошлите освен да си намерят работа, само че и да се настанят, да си приготвят документите и да се социализират. Така, до момента в който страната ни още мисли решения за това по какъв начин да интегрира ромите, огромна част от тях към този момент ги няма, най-малко през огромна част от годината.

В този епизод на подкаста " Гласът на Капитал " си приказваме с редактора от " Капитал " Огнян Георгиев за резултатите от емигрантската вълна и завръщането на ромите за малко в страната през летните месеци. Защото един път срещнали се с опциите на страните от Западна Европа, те към този момент имат условия към локалните общини за облагородяване и усъвършенстване на ромските квартали. Общините от своя страна би трябвало да имат условия към върналите се, тъй че дружно да трансформират образа на тези квартали и ориста на хората вътре.
Your browser does not support the audio element.
историите от три такива махали:, и.
Свързани публикации Подкаст с Васил Терзиев | Прозрачността е най-хубавото лекарство за корупцията в община София 30 юни 2023, 10:30 Подкаст с икономиста Юлиан Войнов | Защо храните нарастнаха толкоз доста, епизод 3/3 26 юни 2023, 11:05 Подкаст с Любомир Ноков, Harmonica | Защо храните нарастнаха толкоз доста, епизод 2/3 24 юни 2023, 12:00 Подкаст: Изкуствен разсъдък, натурален боязън 23 юни 2023, 10:21
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР