Новините за инфлацията в Европа през май звучаха оптимистично за

...
Новините за инфлацията в Европа през май звучаха оптимистично за
Коментари Харесай

Подкаст | Видя ли колко струва?! Защо храните поскъпнаха толкова много, епизод 1/3

Новините за инфлацията в Европа през май звучаха оптимистично за политиците и икономистите - повишаването на храните наподобява се забавя. За хората обаче това, че цените се усилват малко по-бавно, мъчно може да се назова облекчение. През последната година извършването на покупки, изключително за хората с ниски и междинни приходи, наподобява като ролър костър, който се движи лудо, само че единствено нагоре.През последната година единствено през април и май инфлация на храните в България на месечна база е под 20% и постоянно е над междинното за Европейски Съюз. Поскъпването тук е по-малко (като процент), в сравнение с в страни като Унгария и Чехия, само че все пак при даже в страни от Западна Европа, като Германия, Франция, или Испания, доста хора се връщат с усещания за по-евтини храни в магазините.
Гласът на Капитал

„ Гласът на Капитал “ е седмичен подкаст, в който публицистите описват най-важната история от седмицата в дълбочина, с подтекст и разбор.

Новините за инфлацията в Европа през май звучаха оптимистично за политиците и икономистите - повишаването на храните наподобява се забавя. За хората обаче това, че цените се усилват малко по-бавно, мъчно може да се назова облекчение. През последната година извършването на покупки, изключително за хората с ниски и междинни приходи, наподобява като ролър костър, който се движи лудо, само че единствено нагоре.

През последната година единствено през април и май инфлация на храните в България на месечна база е под 20% и постоянно е над междинното за Европейски Съюз. Поскъпването тук е по-малко (като процент), в сравнение с в страни като Унгария и Чехия, само че все пак при даже в страни от Западна Европа, като Германия, Франция, или Испания, доста хора се връщат с усещания за по-евтини храни в магазините.

За да разберем какво се случва на пазара на храни " Капитал " направи мини подкаст поредност от три епизода. В тях приказваме с трима индивида, всеки от които със характерен взор към протичащото се - търговец, производител и вносител на храни и анализатор. В първия епизод ще чуете комерсиалния шеф на Ebag Милен Стоичков - човек, който има взор освен върху онлайн пазара на храни, само че и върху целия бранш, защото той сега е извънредно конкурентен.
Your browser does not support the audio element.
В идващите епизоди посетители са:
Реклама
Любомир Ноков от Harmonica - компания за чисти храни, която както създава млечни артикули, по този начин и внася разнообразни други артикули Юлиан Войнов - икономист, който се занимава с стопански разбори и финансов мениджмънт, а преди време беше написал, в която разсъждава дали главен фактор за инфлацията в България не е така наречен greedflation, породен от изкривяването на конкуренцията от картелирани сделки, големия дял на сивата стопанска система и укриването на налози
Свързани публикации Въпреки високата инфлация цените в България остават измежду най-ниските в Европейски Съюз 21 юни 2023, 16:19 България е след Перу и Казахстан по конкурентоспособност 20 юни 2023, 16:42
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР