Препоръката е да се преподава здравословно храненеДецата в Югоизточна Европа,

...
Препоръката е да се преподава здравословно храненеДецата в Югоизточна Европа,
Коментари Харесай

Българчетата са затлъстели и обездвижени

Препоръката е да се преподава здравословно хранене


Децата в Югоизточна Европа, включително и българчетата, са обездвижени и се хранят погрешно. Данните изнесоха основният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев и ръководителят на Секретариата на Здравната мрежа за Югоизточна Европа доктор Мира Драшич.

Двамата участваха в 39-тата Регионална среща на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа в Министерството на здравеопазването. Детското здраве и ранната предварителна защита против редица болести, които здравословният метод на живот може да подсигури, бяха главните тематики на форума.

Според специалистите децата водят затънал метод на живот и прекарват доста малко време на открито. Сериозни проблеми както за децата в България, по този начин и за всички страни в района, са и несъразмерната приложимост на алкохол, тютюнопушенето от ранна детска възраст и затлъстяването. Почти 30 % от българчетата в ученическа възраст са затлъстели, означи доктор Ангел Кунчев.

Рисковите фактори като тези в следствие водят до високи ниви на сърдечносъдови заболявания и ракови болести, както и до първо място по заболеваемост и смъртност от инфаркти и инсулти в Европа.

Затова напъните би трябвало да бъдат ориентирани в предотвратяването на заболявания, а освен в вложения в лечебни заведения и медикаменти.

Това обаче може да бъде реализирано единствено в съдействие с родители и просветителната система, считат те. Драшич и Кунчев допълниха, че би трябвало да се вкара наложителен предмет в учебно заведение за здравословния метод на живот. Според Кунчев здравното министерство от години упорства за това, само че едвам сегашният екип на ведомството е податлив да разисква концепцията.

Такъв предмет към този момент има в началното обучение в Черна гора, само че той към момента е свободноизбираем, означи Драшич.

Ефекти в час


Да се употребяват хрумвания от обществените мрежи


Въвеждането на часове по здравословно хранене би трябвало да стане по атрактивен метод. За тази цел би трябвало да се употребяват хрумвания от обществените мрежи, с цел да има резултат върху здравето на децата, считат специалистите.

Ако ограниченията против тютюнопушенето, нездравословното хранене и обездвижването, стартират да работят в този момент, то резултатите ще са забележими едвам след 10-15 години и заради тази причина те към този момент са неотложни, счита доктор Кунчев.

Той напомни, че стъпки в вярната посока са предложенията за промени в Закона за здравето, които включват наргилетата в забранителния лист, както и стягането на контрола върху тютюнопушенето посредством включване на общинска полиция, организацията по храните и вероятно ГИТ.

Грипът не се бори единствено с медикаменти, а с диетата

По думите на доктор Кунчев в сезона, в който почват респираторните болести, както и гриповете, най-важно е здравословното и уравновесено хранене. Той означи, че при съществуването на разнообразие на плодове и зеленчуци през всички сезони, най-хубавата отбрана от вируси, е качественото хранене, а не имуностимулантите и добавките.

Ако детето обаче закусва с кроасани и вечеря с чипс и кола, няма по какъв начин да се чака да бъде крепко, добави той. Има смяна в настройките на производителите, които след дълги години битка, към този момент са склонни да понижат количеството на сол, захар и мазнини в храните, сподели здравният контрольор.

Според експертите по-трудно обаче се трансформират настройките и методът на живот, с които децата привикват от дребни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР