Преобладаващата част от хората предпочитат да използват една и съща

...
Коментари Харесай

Нови ядове: измамното усещане за киберсигурност


Преобладаващата част от хората избират да употребяват една и съща ключова дума за доста профили, въпреки да осъзнават риска (снимка: CC0 Public Domain)

Нарастващата угриженост по отношение на киберсигурността, напъните на специалистите от тази област и ограниченията за информираност не са довели до понижаване на несъразмерната приложимост на едни и същи пароли през 2022 година, съгласно нов отчет на LassPass.

LastPass разгласява констатациите от своето пето годишно проучване „ Психология на паролите “ и те разкриват, че макар засиленото образование по киберсигурност към момента хигиената на паролите не се е подобрила. Налице е лъжливо възприятие за киберсигурност, съгласно анализаторите. Това важи еднообразно за всички поколения чиновници – както по-възрастните, по този начин и напълно младите, които са израснали в света на технологиите и се допуска, че имат по-висока цифрова просветеност.

65% от всички респонденти в изследването са минали някаква форма на образование по киберсигурност: посредством учебно заведение, школа, работа, обществени медии, книги или уеб-курсове. Въпреки това в действителността 62% постоянно или съвсем постоянно употребяват една и съща ключова дума – или в най-хубавия случай вариации на една композиция.

Изначално задачата на проучването на LastPass да покаже по какъв начин потреблението на положителни практики в ръководството на пароли може да подсигурява сигурност за онлайн живота на потребителите. Но действителните данни приказват, че в реалност се случва нещо друго. Налице е ясно разминаване сред високата убеденост на потребителите, когато става въпрос за ръководството на паролите, и рисковите им дейности. Преобладаващата част от интервюираните над 3700 експерти от разнообразни области настояват, че са уверени в положителното си настоящо ръководство на паролите. Но в действителността това не значи по-безопасно онлайн държание. Създава се пагубно подправено възприятие за сигурност.

По-млади, по-уверени

Поколението Z е най-уверено, когато става въпрос за ръководство на паролите, сочи анализът. Същевременно точно те са са най-големите извършители на хигиената във въпросната област. Тъй като е живяло по-голямата част от живота си онлайн, поколението Z (родените в интервала 1997-2012 г.) има вяра, че употребяваните способи за боравене с пароли са доста безвредни.

От друга страна тези младежи са най-склонни да основават по-надеждни, дълги и комплицирани пароли за профилите си в обществени медии и развлечения спрямо други генерации. Също по този начин анкетата разкрива, че младежите от генерация Z имат и най-голяма податливост да помнят паролите си, вместо да ги записват някъде или да автоматизират ръководството им.

Обучение и процедура се разминават

Изглежда, че образованието по киберсигурност не се трансформира безусловно в верни дейности, заключава изследването. Ето за какво анализаторите считат по този начин. 65% от интервюираните настояват, че имат някакъв тип обучение в областта на киберсигурността. Мнозинството (79%) намират въпросното образование за дейно. Ала от тези, които са получили подготовка в областта на киберсигурността, едвам 31% са спрели да употребяват наново едни и съши пароли. И единствено 25% са почнали да употребяват управител на пароли.

Увереността основава подправено възприятие за сигурност, се споделя в отчета. Докато 89% от респондентите признават, че потреблението на една и съща ключова дума – или вариации на една и съща ключова дума – си е риск, единствено 12% са се постарали да употребяват разнообразни пароли за разнообразни профили. 62% признават, че постоянно или съвсем постоянно употребяват една и съща ключова дума или разновидност.

В съпоставяне с предходната година хората от ден на ден заобикалят положителните практики, разкрива анализът. Тези, които употребяват разновидности на една и съща ключова дума, са 41% през 2022 година спрямо 36% през 2021 година

Влошена дисциплинираност

„ Нашите най-нови проучвания демонстрират, че даже в изискванията на пандемия, когато прекарвахме повече време онлайн на фона на възходящи хакерски атаки, е налице неосъзнатост у хората, когато става въпрос за отбрана на техния дигитален живот “, споделя Кристофър Хоф, основен шеф по сигурни технологии в LastPass. „ Реалността е, че макар че близо две трети от респондентите имат някаква форма на образование по киберсигурност, наученото не се ползва на процедура – по разнообразни аргументи “, споделя той.

Препоръката на експертите е по-често да се употребяват мениджъри на пароли. Това улеснява живота както за потребителите, по този начин и за бизнеса – поддържа профилите в сигурност и покачва общата сигурност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР