Премиерът на Малта Джоузеф Мускат заяви, че е платил най-високата

...
Премиерът на Малта Джоузеф Мускат заяви, че е платил най-високата
Коментари Харесай

Премиерът на Малта: Платих най-високата политическа цена

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат съобщи, че е платил " най-високата политическа цена за един тъмен епизод " - намек за убийството на проверяващата журналистка Дафне Каруана Галиция, което докара до всеобщи митинги и претенции за оставката му, съобщи Асошиейтед прес.

Съжалявам за гибелта на Каруана Галиция, една майка, която бе убита поради това, в което вярваше, и което пишеше, съобщи Джоузеф Мускат нощес в прощалната си тирада на гала, проведена от неговата Лейбъристка партия, която през днешния ден ще избере неговия правоприемник. Премиерът добави, че и той е потърпевш от написаното от журналистката, само че това не може да се съпостави със страданията на нейното семейство, предава Българска телеграфна агенция.

Мускат разгласи на 1 декември, че ще подаде оставка като водач на ръководещата Лейбъристка партия и министър председател, само че я отсрочи с шест седмици, до момента в който тече процесът на избор на нов партиен водач. Бурно приветстван от стотици последователи по време на речта, Мускат съобщи, че ще остане в Народното събрание и ще продължи да работи за възстановяване на човешките права. По време на неговия мандат държавното управление вкара законен еднополов брак.

Във фразата за персоналната политическа цена, която е платил, Мускат не загатна непосредствено убийството. Той сподели, че е решил да се отдръпна, когато осъзнал, че неговото наличие повече не е положително за Малта. Вицепремиерът Крис Ферне и депутатът Роберт Абела са съперници да заемат мястото му отпред на партията, която има солидно болшинство в Народното събрание. Този, който бъде определен за нов водач на партийните избори през днешния ден, ще стане министър председател, а Мускат ще се отдръпна през идващите дни. И двамата претенденти дадоха обещание да работят, с цел да върнат публичното доверие към държавното управление посредством одобряване на върховенството на закона и да възстановят репутацията на страната, само че и двамата се въздържаха да подлагат на критика Мускат. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР