Преговорите между министрите на външните работи на Русия и Украйна

...
Преговорите между министрите на външните работи на Русия и Украйна
Коментари Харесай

Преговорите между Русия и Украйна в Турция не постигнаха напредък

Преговорите сред министрите на външните работи на Русия и Украйна в Турция завършиха без резултат.

Не е реализиран и прогрес във връзка с прекратяването на огъня и установяването на безвредни коридори за евакуация на цивилните жители, опитващи се да избягат от обсадения град Мариупол.

Дискусиите сред съветския външен министър Сергей Лавров и украинския му сътрудник Дмитро Кулеба продължиха единствено час и половина, оповестява Ройтерс.

На последвалата конференция Кулеба съобщи, че договарянията са били „ хем лесни, хем сложни “.

„ Лесни са, тъй като министър Лавров главно следваше обичайна си теза за Украйна, само че са и сложни, тъй като направих всичко допустимо да намеря дипломатическо решение на филантропичната покруса, разгръщаща се на бойното поле и в обсадените градове “, сподели той.

Не е реализиран прогрес по предлагането на Украйна за 24-часово преустановяване на огъня, нито по основаването на филантропичен кулоар до и от Мариупол, заяви Кулеба.

Министърът изрази терзанието си, че съветският му сътрудник не е бил в положение да позволи каквото и да е съглашение за преустановяване на огъня. Според Кулеба „ наподобява, че в Русия има други, вземащи решения по този въпрос “.

Дискусиите в Турция се състояха две седмици след началото на съветската инвазия в Украйна.

Сред настояванията на Русия са правни гаранции, че Украйна в никакъв случай няма да се причисли към НАТО и ще поддържа „ безпристрастен статут “ във връзка с военния алианс.

Украйна даде знак, че е отворена за разискване на настояването на Русия за неутралитет и е подготвена за дипломатическо решение на спора. Украинските управляващи обаче желаят гаранции за сигурност от своите съдружници в Съединени американски щати и НАТО, а освен от Русия.

Русия също по този начин изиска Украйна да признае Крим, който анексира през 2014 година, за съветска територия, както и да признае независимостта на проруските сепаратистки републики Донецк и Луганск в района на Донбас. От своя страна, Украйна съобщи, че не желае да отстъпи нито една част от своята територия на Русия.

"Ние не планираме да атакуваме други страни, не сме нападали и Украйна. В Украйна се сътвори обстановка, която основава директни закани за Руската федерация ", съобщи съветският външен министър Сергей Лавров на конференцията след срещата си с украинския външен министър Дмитро Кулеба и турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анталия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР