Представители на строителни фирми заминавали за с. Беренде, община Драгоман,

...
Представители на строителни фирми заминавали за с. Беренде, община Драгоман,
Коментари Харесай

Строителни фирми щели да оглеждат възможности за местене на църквата в Беренде

Представители на строителни компании заминавали за с. Беренде, община Драгоман, с цел да оценят опцията за пренасяне на цяла средновековна черква - монумент на културата от национално значение на територията на Националния исторически музей (НИМ). Това оповестява шефът на НИМ Божидар Димитров, който самичък призна, че концепцията му хрумнала през уикенда и нито е утвърдена от Министерството на културата, нито пък се знае чия благосъстоятелност е въпросната черква.

Огледът е плануван за на следващия ден, а Георги Самуилов - един от донорите за противоречивата реституция в средновековната столица на България Плиска, прибавя в известието си Димитров. Директорът на НИМ приканва и други жители да дарят, като останалите средства щели да отидат точно за оспорваната от учените Голяма базилика в Плиска.

Църквата в Беренде е оповестена за национална старост още през 30-те години на предишния век, а статутът й е препотвърден и от новата власт през 60-те и 70-те години. Стенописите й са от 13 или 14 век и са обвързани с владетелите Иван Асен или Иван Александър, а ансамбълът е един от дребното, непокътнати в такава целокупност от това време. Затова съгласно някои учени смисъла й е извънредно огромно. Въпреки това - и макар напъните на локален гражданин, учредил съдружие за запазването й, тя е в тежко състояние и управляващите не са интересували изключително от нея до този миг, научи " Дневник ".

 Строителни компании щели да оглеждат благоприятни условия за преместване на църквата в Беренде
© НИМ

Според шефа на НИМ това било тъй като тя се намирала на дъното на дере, което било " такова много ", че нито реставратори, нито туристи можели да стигнат до там. На въпроса на " Дневник " дали преместването й няма да докара до вреди, той отговори с " Айде, пробвам се, ваш`та мама соросоидска, да ви хвана логиката по какъв начин ще докара до заличаване на монументи ".

Остава въпросът по какъв начин там ще се озове желаната строителна техника и каква е законността на самодейността на Димитров, който кандидатства да бъде началник на НИМ още веднъж и по информация на " Дневник " е в отпуск по болест. Според другия кандидат за директорския пост в музея - Вера Бонева - българският закон за културното завещание не позволява преместване на монументи на недвижимото културно завещание.

Димитров бе свикан да се извини за обидите, а от министерството на културата се разграничиха от думите му. Ето цялото му известие, второ по тематиката от експлоадирането на абсурда:

Появиха се нови донори за преместването и реставрацията на църквата в с.Беренде (построена съгласно някои по времето на цар Иван Асен II) в НИМ или някъде другаде. Както можеше да се чака това е " остарялата армия ", измежду които Стефан Шарлопов, подкрепил акцията за Голямата базилика в Плиска. Между тях се откроява и предприемачът Георги Самуилов, до момента дарил най-голямата сума за Голямата базилика в Плиска и който се гордее с това, че цар Иван Асен II е католик. Георги Самуилов също е католик от град Раковски и той показа, че не би могъл да не се отзове на този апел и то на единствения владетел-католик.

Божидар Димитров коментира, че през 1204 година. Цар Калоян подписва уния (от лат. – съюз, обединение) с папата, съгласно която българската черква се подчинява на Римската курия и това продължава до 1235 година, когато на събора в град Лампсак, в Мала Азия православните църкви вземат решение да въздигнат българската черква в сан патриаршия. И това й става.

През своята история България има подписани три унии с римската католическа черква. Първата е по времето на цар Борис I - от 865 година до 870 година Втората – след 1904 до 1936 година И третата – от 1859 година до наши дни, само че единствено за една дребна част от българските християни. Днес българските униати са на доста места в страната, главно в Малко Търново – с.Покрован, ивайловградско и към този момент по силата на икономическото разселение – в доста други градове на страната. Католиците в Раковски са различен вид вярващи. Те са българи павликияни, които през XVII век, под опасността да бъдат потурчени, одобряват да станат католици и да се слагат под покровителството на папата и на Великите сили, и това ги избавя като християни.

Утре отпътуват представители на разнообразни строителни компании, които ще създадат оглед по какъв начин може да стане преместването на храма и какъв брой ще коства то. Даренията може да се изпращат на сметката на Голямата базилика в Плиска. Ако останат някакви пари, те ще отидат за възобновяване на Голямата базилика в Плиска.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Изчезващото завещание (154)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР