Представете си сега, че АЕЦ Козлодуй е бойлерът на държавата.

...
Представете си сега, че АЕЦ Козлодуй е бойлерът на държавата.
Коментари Харесай

С колко нули е отговорът на въпроса: Защо се бездейства при цъкащи бомби в АЕЦ Козлодуй

.

Представете си в този момент, че АЕЦ Козлодуй е бойлерът на страната. Въпреки комплицираната специфичност на работата там, обликът прави нещата налични за схващане. Та, този „ бойлер “ прекомерно постоянно дава индикации за огромна неволя. И колкото и усърдни да са опитите на шефовете на централата да потулят нещата, колкото и здрав да е чадърът, обтегнат над тях, рискът чука на вратата. За всички нас, за цялата страна, за цяла Европа.

Тандемът Михов -Николов

Централата се управлява от Наско Михов и Александър Николов. Първият - с шарена биография, в която има и едно тримесечно ръководство на Топлофикация-София, откъдето е уволнен със подозрения за източване на сдружението и със запорирани сметки. Вторият – много обичай от незнайни лица при предходното му присъединяване в управлението на АЕЦ-Козлодуй преди десетина години. Заплетена и мътна история. Михов и Николов са прекомерно близки, даже в един интервал строят обща къща.

.

В ръцете на тандема Михов – Николов е цялата финансова мощност на централата, както и придвижването на мощни парични потоци от „ сладката “ търговия на ток. Важна и забавна за разравяне тематика, само че въпреки всичко втора по значение след живота и здравето на милионите българи. Първата и най-значимата е:

Комарджийската игра с нуклеарната сигурност

Все по-фрапираща в последните единствено два месеца. На 24 май пожар гори на метри от реактора от Пети блок на АЕЦ Козлодуй – единият от единствено двата работещи реактора в централата. Огънят е и в непосредствена непосредственост до басейна за предпазване на отработеното нуклеарно гориво. Искрата потегля след приключването на огромно количество машинно масло в хермозоната на блока. Хермозона е най-вътрешната зона на нуклеарната централа, едно от най-опасните и рискови места. Въпреки теча, управлението пришпорва пусковите действия, маслото не е изчистено и се възпламенява. Истински подвиг демонстрират дежурните в блока тогава, експертите, които гасят с прахови пожарогасители, влизат и излизат непрекъснато поради адските температури – очевидци споделят ужасяваща картина.

За скандалната обстановка чиновници в АЕЦ сигнализират премиера, вицето му и отрасловия министър. А лъжите на босовете на централата Михов и Николов, че „ пожар няма “, изрично са опровергани на формалния уебсайт на Министерство на вътрешните работи, където е оповестено преднамерено известие на Пожарната – Групово дело ПБЗН.

Вторият страскящ случай е спешното прекъсване на V – ти блок на 22 юни, още веднъж - поради необезпечени поправки и неизвършени действия по обслужването. Такова спешно прекъсване на напълно скоро пуснат след ремонт нуклеарен блок не се нуждае от коментар – за един ден от енергийната ни система изчезват 1000 мегавата, още веднъж след поредност от неподходящи събития се стига до – сработване на спешната отбрана на реактор.

Колко са рискови тези на пръв взор неразбираеми за необятната аудитория случаи? Повече в сравнение с може да си показа елементарния човек, неспециалистът. Специалистите, обаче, и външни, и чиновници на централата, са изцяло наясно с патологичния смут на протичащото се и по тази причина сигнализират институциите. Безуспешно към този момент.

Енергийният специалист Еленко Божков, обаче, е безапелационен, че всички, които прикриват шокиращите нередности в централата стават в действителност съучастници и са еднообразно виновни за нуклеарния риск. В ефира на „ Честно казано “ с Люба Кулезич, на 13 юли, Божков съобщи, че застава с лицето и с името си зад потресаващия си роман за редицата извънредно притеснителни случки в атомната ни централа.:

Според информация, с която и разполагаме, през последните няколко години в АЕЦ Козлодуй са прикрити още и още, меко казано, притеснителни събития, като спешно прекъсване на брегова помпена станция и железни части в реактора.

Наред с това, специалисти сигнализират и за скрита продажба на евтина електрическа енергия по една много забавна скица, прилагана при пуска на реактора, носеща голяма облага за малко на брой, за сметка на българската стопанска система, принудена да оцелява, купувайки от централата скъпия ток. Дали няма да се окаже, че посочените от разнообразни източници подозрения за евентуални нарушавания на Михов и Николов, свързани точно с рисковото редуциране на ремотни действия, целящи предварителен пуск на блоковете, последван от нерегламентирана продажба ел. сила за милиони левове, май не са напълно „ пушек без огън “?

Заигравка със сигурността на цяла България

Не им стига резултата от скритата продажба на ел.енергия, та дори и с нуклеарната сигурност се заиграват Михов и Николов. За какво тъкмо става въпрос? За значими планове, касаещи нуклеарната сигурност, при направеното изследване, се пораждат подозрения за съзнателно и неприемливо закъснение с години на дейностите, свързани с рационализация на съществени системи за нуклеарна сигурност. Същите тези системи са с от дълго време изминал експлоатационен живот. Загубено е толкоз доста време в напасване на „ верните “ условия в техническите задачи, с цел да може като реализатор да взе участие и по-късно да бъде определена тяхната компания.

Скандалният модел на Булгаргаз се продължава и в АЕЦ Козлодуй

По модела „ Булгаргаз “, Михов и Николов работят интензивно за доставка на съветско нуклеарно гориво, от което следва, че вместо да се закупува непосредствено от производител, това ще се реализира посредством медиатори. Посредници с високи комисионни, които ще доведат до огромно оскъпяване с причини сходни на към този момент цитирания модел – понижаване на риска. Но поради това целеустремено и измислено „ понижаване на риска “, най-вероятно ще се стигне до същия към този момент прочут резултат – съществено повишение цената на нуклеарното гориво. И както към този момент на всички е известно това ще докара до фрапантно покачване на цената на крайния артикул на гърба на изнемогващите жители и бизнес.

Недосегаемите...засега

Редките и предостатъчно заплетени пояснения и мнения на двамата шефове Михов и Николов по протичащото се в централата, мъглявите, неразбираеми публични известия на АЕЦ Козлодуй (вероятно писани отново под тяхна диктовка), както и многочислените тъжби, сигнали и данни за нередности, абсолютно навеждат на мисълта, че управителният тандем евентуално е създател на куп съществени нарушавания. Дали неналичието на бързото им разкритие е заради големия брой сигнали или тъй като над Михов и Николов има чадър за недостижимост?

Притеснително е, че при очевидно и свободно ширеща се информация за натвореното от Михов и Николов, техните шефове – министър на енергетиката, вицепремиер, министър председател мълчат „ оглушително “, все едно нищо не е станало. Някой да е чул някакъв коментар в последната година да вземем за пример, от висшестоящи „ държавници “ по адрес на двамата шефове на АЕЦ?

Това държание основава чувството, че „ едните “ са се разбрали с „ другите “. Ако гореспоменатите държавни мъже са имали данни за нарушаванията на Михов и Николов и не са взели ограничения за тяхното неотложно освобождение, по какъв начин се назовава това – сговор, завера, спекулация, чадър? Всичко хубаво - ще каже някой - въпреки всичко сме в България, само че... това е атомна централа, не е животновъдна плантация и ръководството ѝ би трябвало да се поверява на безукорни ръководители. Михов и Николов такива ли са? Хм...Дали централата е ръководена безкористно, с грижа за общото богатство, а не за персоналното... Така ли е в този момент с тези шефове? Кой позволява това да продължава? Защо? С какъв брой нули са отговорите на тези въпроси?

А АЕЦ Козлодуй, с изключение на национална горделивост, е и единственият сигурен енергиен източник, крепящ стопанската система и сигурността на страната, изключително в последните месеци. Работещите там потвърждават всекидневно своя професионализъм и с отдаденост извършват нелеките си отговорности, само че в стрес и напрежение, нагнетени от несъответстващи началници. Както мъдрият ни народ е споделил: „ рибата се вмирисва откъм главата “.

Една злополука ще опустоши всички – няма да има определени

Дали в тази конюнктура ще гръмне „ бойлерът “ на страната зависи единствено от главите на рибите. На по-малките и на по-големите, както и на тези, дето са по дъното. Но при един нуклеарен случай всички ще се разлетим в хаоса – и рибите и главите.

Екип на Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР