Председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р

...
Председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р
Коментари Харесай

Лекарският съюз: Необоснован риск е здравни досиета на пациенти да отиват към данъчни служители

Председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз /БЛС/ доктор Иван Маджаров счита, че е голословен рискът здравни досиета на пациенти да попаднат в полезрението на данъчни чиновници с въвеждането на нови разпореждания на Национална агенция за приходите, които засягат активността на общопрактикуващите лекари, съобщи Българска телеграфна агенция.

С въвеждането на новия програмен продукт, бих споделил, че се уголемява кръгът от лица, които биха могли да получат информация за здравните досиета на пациенти. Но единствено по себе си това не значи, че има безусловно недобросъвестни чиновници на Национална агенция за приходите, съобщи ръководителят на съсловната организация пред публицистите в Добрич.

Той разясни, че БЛС е подкрепил мнението на общопрактикуващите лекари, които са най-притеснени и заинтригувани от казуса, тъй като фискалната цел, която се чака да се реализира с въвеждането на софтуера, е пренебрежимо дребна спрямо риска да изтече информация за здравното положение на огромна група хора.

Иван Маджаров разясни, че в лечебни заведения и диагностично-консултативни центрове заплащането се прави в модули и там одит не би дал опция да се виждат здравните досиета на пациентите.

Затова и нямаме огромни терзания за тези здравни заведения, а при персоналните лекари софтуерът е на база данни за пациентите и няма обособен модул за заплащанията, които са свързани с една потребителска такса, сподели ръководителят на УС на БЛС. При това, по думите му, от потребителска такса са освободени 50 на 100 от популацията, а в някои райони на страната и повече хора.

Д-р Иван Маджаров се срещна с лекарската гилдия в Добрич във връзка идния събор на съсловната организация на 10-12 май, на който се планува да бъдат направени промени в устава на съюза.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР