Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с председателя

...
Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с председателя
Коментари Харесай

Среща на Росен Желязков с шефа на Камарата на депутатите в Рим

Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с ръководителя на Камарата на депутатите в италианския парламент Лоренцо Фонтана 24 май 2023 година България продължава да разчита на поддръжката на Италия за осъществяване на главните цели на страната ни, включително присъединението към Еврозоната и Шенген, съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на среща с ръководителя на Камарата на депутатите в италианския парламент Лоренцо Фонтана.

Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков е в Рим във връзка 24 май. В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, ръководителят на ПГ „ ГЕРБ-СДС “ Десислава Атанасова, съпредседателят на ПГ „ Продължаваме Промяната и Демократична България “ Атанас Атанасов, националният представител от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Ирена Анастасова и ръководителят на ПГ „ ИТН “ Тошко Йорданов.

В нея са включени представители на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна черква и на Католическата черква. Росен Желязков даде висока оценка за положението на двустранните връзки с Италия, която е значим сътрудник в Европейски Съюз и съдружник в НАТО.

Той изрази подготвеност да продължи дейния политически разговор сред двете страни на всички равнища, както и взаимоотношението на двустранна основа по въпроси от съвместен интерес. Уверен съм, че парламентарното съдействие във всичките му форми ще се трансформира в движеща мощ за подсилване на връзките сред България и Италия, сподели Росен Желязков.

Той заяви, че следва съставяне на Групата за другарство с Италия в Народното събрание, която ще благоприятства развиването на съдействието на парламентарно равнище. Председателят на Народното събрание уточни, че Италия е значим външнотърговски сътрудник и основен вложител в България. Съществува забележителен капацитет за по-активно търговско-икономическо съдействие, за увеличение на италианските вложения в България, както и за разширение на наличието на български артикули на италианския пазар, добави той.

Росен Желязков изрази желанието на страната ни за активизиране на съдействието в енергийния бранш, в това число поради ролята на Италия в осъществяването на стратегическия план Южен газов кулоар и повишението на енергийната сигурност в района. Сред тематиките на диалога беше и войната в Украйна. Росен Желязков срещна Лоренцо Фонтана с Решението на Народното събрание за оказване на военна и военнотехническа поддръжка на страната. Той съобщи, че България оказва помощ на Украйна и ще продължи да упорства за обективен и дълготраен мир.

Снимка БТА
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР