Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова правителството незабавно да прекрати

...
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова правителството незабавно да прекрати
Коментари Харесай

ГЕРБ поиска незабавно прекратяване на меморандума с Gemcorp

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов прикани държавното управление неотложно да приключи меморандума с Gemcorp и IP3 Corporation, като упрекна Кирил Петков за това, че е подвел Народното събрание за характера на документа. 

Борисов два пъти благодари на министъра на енергетиката Александър Николов от Има Такъв Народ за това, че е показал " смелост ", като е дал на ГЕРБ достъп до меморандума. В същото време от партията упрекнаха Даниел Лорер за това, че отказвал да разгласява друго съглашение на Петков с евентуални вложители - това от 2021 година за цех за електрически автомобили. 

От ГЕРБ преразказаха данните, които Financial Times бяха разкрили преди седмици за осезаемите съветски връзки сред Gemcorp и Русия - включително неуспелият опит за. 

От партията желаеха да се даде информация по какъв начин са определени " офшорките " (страна по контракта е поделение на Gemcorp, записано на остров Джърси) и позволиха, че това е станало по предложение на " съветски олигарси " към премиера. 

На конференцията не бяха обявени други данни, които да засягат втората компания по меморандума - IP3. По изказвания на Атанас Бостанджиев, първият му контакт с българската страна е била благодарение на IP3 още преди съставянето на кабинета " Петков ", като срещата му е била с президента Румен Радев. 

Делян Добрев и Томислав Дончев цитираха елементи от меморандума, в които се загатва и опция за съфинансиране от българската страна на общи планове с Gemcorp, като излиза наяве, че двете компании са декларирали интерес към всички браншове на енергетиката - включително Марица Изток, импорт на полутечен газ, продажба на дребни модулни нуклеарни реактори, нуклеарно гориво и др. 

В текста се загатва и Топлофикация София, което предизвика представителите на ГЕРБ да попитат държавното управление за какво поема задължения за сдружение, котео не е държавна, а общинска благосъстоятелност. 

Дончев разгласи, че " единствено на пръв взор става въпрос за планове за вложения, а в действителност е достъп до активи ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР