Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е подписала в

...
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е подписала в
Коментари Харесай

ЕС ще купува от Азербайджан двойно по-големи обеми природен газ от 2027 г.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен е подписала в Азербайджан меморандум за съгласие, с Баку се съгласява да усили двойно доставките на природен газ към Европейски Съюз до 5 години.

През 2021 година Азербайджан е доставил малко над 8 милиарда кубични метра газ до Европа. Според новото съглашение - количеството на горивото ще се усилва последователно с всяка последваща година, като към 2027 година ще доближи минимум 20 милиарда кубични метра " в сходство с комерсиалната резистентност и пазарното търсене ".

За тази цел ще бъде направено уголемение на Южния газов кулоар, който минава от Азербайджан през Грузия, Турция и Гърция.

Споразумението идва на фона на заканите от страна на " Газпром ", че може да спре съветския природен газ за Европейски Съюз поради " форсмажорни " условия, свързани със глобите след войната.

Русия е най-големият снабдител на газ за Европейски Съюз, като през 2021 година размерът му е достигнал до 155 милиарда кубични метра - в пъти повече от опцията на Азербайджан да продава.

Възможността за увеличение на азерските количества газ въпреки всичко ще компенсира част от недостига. България към този момент се споразумя да вдигне незабавно купуваното количество до 1 милиарда кубични метра на година от Азербайджан, което покрива 1/3 от потреблението на природен газ в страната. В края на април 2022 година " Газпром " едностранно приключи доставките за България, откакто държавното управление отхвърли да заплаща в рубли.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР