Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р

...
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р
Коментари Харесай

Д-р Елеонора Лилова разпореди проверка за случая с детето в Стара Загора

Председателят на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) доктор Елеонора Лилова разпореди да се наблюдава работата по случая с детето в Стара Загора, което е попаднало в тежък наставнически спор, оповестиха от организацията за протекция на детето.

Съгласно настоящото законодателство, чиновниците на ДАЗД не участват на насилствени излъчвания на деца. Директната работа на терен с тях и техните фамилии се прави от чиновниците на дирекция „ Социално подкрепяне “, в тази ситуация в Стара Загора, която е поделение на Агенцията за обществено подкрепяне. Те са задължени да приготвят детето и при нужда да насочат него и родителите към подобаващи обществени услуги в общността за оказване на психическа поддръжка и за улеснение на връзката родител-дете.

От страна на ДАЗД при започване на 2018 година е осъществена инспекция в Дирекция „ Социално подкрепяне “ на работата им по случая. Става въпрос за случай на наставнически спор, при който след преустановяване на брака, родителските права са предоставени на майката, а на бащата е избран режим на персонални контакти, като при осъществяване на режима на персонални връзки за интервала на лятната почивка през 2017 година бащата е взел детето и не го е върнал на майката.

При осъщественото изследване от Дирекция „ Социално подкрепяне “ – Стара Загора е открито, че детето е в риск, съществува заплаха от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и обществено развиване, в резултат на влошените връзки сред родителите, установен е риск от развиване на синдром на родителско отчуждение. Отворена е работа по случай, формиран е проект за деяние. Детето е вписано в Регистъра на деца под специфична протекция. За случая е сезирана и прокуратурата.

Според член 528 от Гражданския процесуален кодекс, когато пристъпва към осъществяване на обвързване за предаване на дете, както и на задължението за следващо връщане на детето, правосъдният реализатор кани длъжника да извърши непринудено в избраното място и време. Поканата за непринудено осъществяване би трябвало да бъде връчена на длъжника по опция две седмици, само че не по-късно от една седмица преди избраното време за предаване на детето.

В тридневен период от връчването на поканата длъжникът би трябвало да заяви на правосъдния реализатор: подготвен ли е да съобщи детето в избраното място и време; какви спънки за своевременното осъществяване на задължението съществуват; в кое място и време е подготвен да съобщи детето. Съдебният реализатор може да изиска от дирекция " Социално подкрепяне " подпомагане за премахване на пречките за своевременното осъществяване на задължението и за разяснение на длъжника, а при нужда и на детето, на преимуществата на доброволното осъществяване и неподходящите последствия от неизпълнението на правосъдното решение. Съдебният реализатор може да изиска от дирекция " Социално подкрепяне " да предприеме подобаващи ограничения по член 23 от Закона за протекция на детето, които са ограничения за протекция в фамилна среда и могат да бъдат: обезпечаване на психическа и правна помощ на родителите по проблеми, свързани с развъждането, възпитанието и образованието на детето, ориентиране към подобаващи обществени услуги; обществена работа за улеснение връзките сред децата и родителите и справяне с спорове и рецесии в отношенията; консултиране и информиране на детето в сходство с неговата възраст и със степента на неговото развиване и други

Съдебният реализатор може да изиска от полицейските органи вземането на ограничения по член 65 от Закона за Министерството на вътрешните работи. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР