Председателката на полския Върховен съд проф. Малгожата Герсдорф обвини правителството,

...
Председателката на полския Върховен съд проф. Малгожата Герсдорф обвини правителството,
Коментари Харесай

Управляващите в Полша извършват държавен преврат срещу съдебната система


Председателката на полския Върховен съд проф. Малгожата Герсдорф упрекна държавното управление, че прави "преврат" против институцията посредством нов закон, който част от спорната правосъдна промяна.

Европейски Съюз към този момент предприе невиждана наказателна процедура против Полша поради тези промени, които съгласно Брюксел заплашват върховенството на закона.

Един от новите закони, признати от ръководещата партия „ Закон и правдивост “ (ЗиС) и утвърден от президента Анджей Дуда, дава право на президента да взема решение кои съдии могат да останат във Върховния съд след 65-годишна възраст.

„ Извършва се държавен прелом против една от най-важните държавни институции: не с въоръжена мощ или полувоенни елементи, а "само “ посредством корист със правосъдните институции", съобщи в оповестено през вчерашния ден писмо проф. Малгожата Герсдорф.

Новият закон за Върховния съд понижава от 70 на 65 години възрастта за пенсиониране на членовете на тази институция и има за цел да в профил съдиите, които са служили в комунистическите съдилища преди 1989 година.

Президентът обаче може да разреши на обособените съдии да продължат да работят до 70-годишна възраст.

Критиците упорстват, че мярката е противозаконна, тъй като изисква отдръпване на самата Герсдорф, която е едвам на половина от избрания от Конституцията 6-годишен мандат като председателка на Върховния съд. Критиците настояват още, че ПиС просто желае да очисти правосъдната власт от последователи на някогашния демократичен министър председател Доналд Туск, който е политически противник на партията. В момента той е ръководител на Европейския съвет.

"Предупреждавам държавното управление: не нарушавайте публичния контракт, подписан под формата на Конституцията. Вие вървите нехайно по ръба на бездната, в която най-сетне може да падне цялата нация", уточни проф. Малгожата Герсдорф пред православните водачи.

БГНЕС напомня, че подхванатата от Европейски Съюз наказателната процедура против Полша поради измененията в правосъдната система докара до лишаването на Варшава от право на глас. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР