По повод завършилата наскоро двудневната визита на Държавния секретар на

...
По повод завършилата наскоро двудневната визита на Държавния секретар на
Коментари Харесай

Петър Герасимов: Китайско–американският диалог остави в наблюдателите чувство за двойственост

По мотив приключилата неотдавна двудневната аудиенция на Държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в Пекин, интернационалният анализатор и журналист Петър Герасимов споделя в резюме своето мнение, особено за КМГ.

В началото на коментара си  Герасимов  напомня, че с изключение на диалози с сътрудника си -  посланик № 1 на Китай -  Уан И, високият посетител от САЩ  е провел и  диалог с Председателя Си Дзинпин  и някои други публични лица от китайското управление.

„ Основният извод от  китайско – американски диалози  на високо равнище още веднъж остави в наблюдателите  едно възприятие за двоякост. Макар, че Уан И  употребява метафората „ голям транспортен съд “ за съществуващите китайско –американски връзки – изключително в областта на стопанската система,  той загатна, че към момента съществуват „ отрицателни фактори “ по пътя на двустранното съдействие ”, споделя българският журналист. И удостоверява мнението си  с думите: „ Блинкън също удостовери това чувство за двоякост като си разреши дипломатически упреци към  китайско – съветските връзки. „ Часове преди неговото идване в Пекин – на 24 април,  Белият дом подписа голяма помощ за Украйна в размер над 60 милиарда $ и крупна сума за в допълнение въоръжаване на Тайван - два акта, по които Пекин и Вашингтон имат радикално разнообразни позиции. КНР е за спокойно разрешаване на  украинския проблем, а не за неговото  военно поддържане ”, безапелационен е коментаторът.

Що се отнася до новия пакет военни помощи за Тайван, формален Пекин изрично твърди, че сходни актове са посягане към суверенни китайски територии.

Подобни дейности, а и ред други „ ускоряват отрицателните фактори “(според думи на Уан И) а знае се, че транспортен съд, без значение какъв брой е огромен, е  сензитивен към появяването на талази в  бурното море на сегашната геополитика.

„ Очевидно, основно по виновност на Съединени американски щати, двустранните отношения  Пекин – Вашингтон се движат по хлъзгава повърхност и е належащо повече въздържаност, политическо умеене и възприятие за натурализъм по горните етажи на ръководството в Щатите ” – споделя в умозаключение на коментара си  Петър Герасимов.

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед16263Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед21684Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед14063Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед12700Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед28340 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед130968Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90494Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед83396Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед77894 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР