Преди около пет години федералното правителство на Нигерия и Китай

...
Преди около пет години федералното правителство на Нигерия и Китай
Коментари Харесай

БРИКС: Защо Нигерия трябва да се присъедини?

Преди към пет години федералното държавно управление на Нигерия и Китай подписаха съглашение за продан на валута.

Сделката на стойност 16 милиарда ренминби (RMB) или 720 милиарда нигерийски $ имаше за цел да обезпечи съответна ликвидност в локална валута на нигерийските и китайските индустриалци и други предприятия, като по този метод понижи компликациите, срещани при търсенето на щатски долари. Размяната имаше за цел също по този начин да усъвършенства скоростта, удобството и размера на транзакциите сред двете страни.

Но Международният валутен фонд и Световната банка, които управляват Централната банка на Нигерия, осуетиха валутния суап. Целта на икономическия бойкот беше да се насърчи господството на щатския $ в Нигерия. Въпреки че от този момент Нигерия се е трансформирала във значим източник на петрол и нефтопродукти за бързо разрастващата се стопанска система на Китай, федералното държавно управление продължава да изисква заплащане в долари вместо в найри.

Докато други страни подхващат ограничения за поощряване на локалните си валути, федералното държавно управление продължава да доларизира нигерийската стопанска система. Съвсем неотдавна държавното управление на Кения подписа съглашение със Saudi Aramco за доставка на гориво и дизел през идващите шест месеца, а Националната петролна компания на Абу Даби (Adnoc) ще доставя по три товара бензин всеки месец.

Сделката разрешава на локалните петролни компании да заплащат за импортирания нефт на заем посредством междуправителствена договорка в шилинги, с цел да се понижи натискът върху локалната валута. Преди сключването на договорката Кения плащаше по $500 милиона месечно за импорт на петролни артикули.

По същия метод Русия в сходство със съглашение с Китай стартира да прави заплащанията за доставките на газ за Китай в юани и рубли вместо в щатски долари. По същия метод индийските клиенти заплащат за множеството съветски нефт във валути, разнообразни от $, в това число дирхам на Обединените арабски емирства, а в последно време и в съветски рубли.

Публично знае се обаче, че страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) имат за цел да вкарат нова интернационална валута, която да се употребява за трансгранична търговия от страните членки. Преди срещата на върха на БРИКС, която ще се организира през август в Южна Африка, общо 24 страни се стремят да изградят стратегически съюз, който да оспори ролята на щатския $ като международна аварийна валута .

Твърди се, че нигерийската страна оттук насетне би трябвало да бъде по-активна в даването на пронародна тенденция в политическата стопанска система. Нигерия също по този начин би трябвало да поеме водеща роля в осъществяването на плана на Африканския съюз (АС) за Африканска континентална зона за свободна търговия (AfCFTA), който влезе в действие преди две години. Страната би трябвало да се стреми към изгодите от насърчаването на търговията на такова районно ниво като опция на възходящата доларизация на уязвимата стопанска система.

Така че вместо несполучливия редизайн на найрата, федералното държавно управление би трябвало да предприеме незабавни ограничения за спасяването на валутата си, като възобнови валутния суап сред Нигерия и Китай. Освен това сходни съглашения следва да се сключат и с други другарски страни, тъй че Нигерия да може да заплаща за вноса в найри. По-специално, купувачите на нигерийски недопечен нефт и природен газ следва да бъдат накарани да заплащат в найри. В същото време федералното държавно управление би трябвало да сплоти напъните си с БРИКС за поощряване на нова интернационална валута.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР