Преди броени дни 54-годишната канадска певица Селин Дион разкри в

...
Преди броени дни 54-годишната канадска певица Селин Дион разкри в
Коментари Харесай

Какво всъщност представлява рядкото заболяване на Селин Дион

Преди броени дни 54-годишната канадска певица Селин Дион разкри в няколко поредни изявления в формалния си профил в Instagram, че е била диагностицирана с рядкото заболяване stiff-person syndrome.

Автоимунното и неврологично разстройство предизвиква схващания и конвулсии на крайниците и цялото тяло и визира едвам един на всеки един милион индивида на планетата.

Когато Селин Дион разкри на почитателите си, че страда от stiff-person syndrome, това беше първият път, когато мнозина чуха за това рядко заболяване. Но не и Карън Лонг. Тя е прекомерно осведомена с инвалидизиращите признаци, защото живее с този синдром през последните 12 години. 52-годишната жена от Саутхемптън към този момент даже не може да пресича улицата, заради опасения, че може да се трансформира в човешка скулптура, описват от Metro.
 Снимка 599427

Тъй като мъчителните конвулсии карат мускулите ѝ да се схващат, без опция да помръдне, това постоянно предизвиква рухвания. Състоянието й е причина за голям брой синини по цялото ѝ тяло. Вече съвсем не излиза от у дома, само че е признателна за невероятната информираност, която пристигна с изявлението на канадската звезда. Благодарение на нея, доста хора се причисляват към благотворителната група за поддръжка на stiff-person syndrome.

Рядкото неврологично заболяване е с характерности на автоимунно заболяване. Засегнатите са най-вече дами на възраст над 30 години. Карън изминава дълъг път преди да разбере какво в действителност се случва с нея.

Преди 12 години Карън стартира да изпитва болки в гърба, като лека-полека се постанова да върви прегърбена, до момента в който последователно стартира едвам да се придвижва. Едва пет години по-късно тя едиагностицирана със SPS и то инцидентно. Съпругът й почива през 2013 година, което е голям потрес за Карън. Три години по-късно, когато се мести с новия си сътрудник, тя има изключително тежък конвулсия, който счита за притиснат нерв.
 Снимка 599425

Поглеждайки обратно в този момент, съгласно нея стресът от преместването, комбиниран със загубата на брачна половинка й, може да е отключил нейния SPS - положение, за което се счита, че е наследствено, само че не е разпознат генетичен недостатък, който да го предизвиква. Карън изпитва непоносима болежка в региона на корема и по тази причина е откарана по неотложност в незабавното поделение. Тя е настанена в отделението по гинекология за проучвания, само че се случва по този начин, че невролог обикаля отделението със своите студенти и се натъква на Карън.

Препоръчана й е електромиография (ЕМГ) - диагностична процедура за оценка на здравето на мускулите и нервните кафези, които ги управляват.

" Тестваше какъв брой антитела имах и моите бяха безусловно отвън класациите. Знаете по какъв начин мускулите реагират и по какъв начин мозъкът би трябвало да може да ги управлява, само че аз нямах надзор. Диагнозата ми беше чиста случайност, имах огромен шанс ", споделя Карън.
 Снимка 599424

Въпреки че няма лекуване, Карън приема всекидневно медикаменти за разпределяне на мускулите и се подлага на лекуване с интравенозен имуноглобулин (IVIG) в NHS на всеки четири седмици, като в тялото й се вкарват антитела на някой различен.

Точно както Селин, която разгласи, че не може да взе участие в планувани концерти в Обединеното кралство и континентална Европа през идната година, SPS визира всекидневието и на Карън. Простите задания, които хората одобряват за даденост, като обуване на чорапи, обувки и даже готвене, са мощно наранени. Дори седенето пред тв приемника на дивана от време на време се оказва проблем, тъй като в доста случаи просто не може да се изправи.
 Селин Дион, stiff-person syndrome и неврологичното заболяване, с което беше диагностицирана певицата
Тежката диагноза на Селин Дион

Най-после е ясна повода за мускулните й конвулсии

Съвсем неотдавна Карън получава конвулсии в гърдите си. Шест пъти се обажда на спешна помощ, заради опасения, че получава инфаркт. Оказва се, че не получава, а нейният stiff-person syndrome просто задейства конвулсия във въпросната област. Това е прогресивно заболяване, което не се лекува, тъй че Карън може да се окаже в инвалидна количка или даже прикована към леглото след няколко години. Но тя прави всичко допустимо да продължи да бъде грижовна майка за сина си, който сега учи в Брайтънския университет. Опитва да не разреши на заболяването да я дефинира, колкото и да е мъчно.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР