Празничен водосвет за здравето на кюстендилци, по повод празника на

...
Празничен водосвет за здравето на кюстендилци, по повод празника на
Коментари Харесай

Кюстендил отбелязва традиционния си празник

Празничен водосвет за здравето на кюстендилци, във връзка празника на града - " Кюстендилска пролет ", ще се състои от 11:00 часа на централния площад " Велбъжд " в Кюстендил.

С него ще стартира и честването на обичайния за града празник, който е неповторим за страната. По традиция ще се състои и предаването на знаците на града от миналогодишната на новоизбраната госпожица " Кюстендилска пролет ".

Специални посетители в програмата на централния площад " Велбъжд " ще бъдат артистите от отбор " Пирин ", които ще показват своя нов театър " През девет планини ".

Празникът ще продължи на сцена " Базиликата " в лесопарк " Хисарлъка ", от 14:00 часа, където по остарял бит определената за знак на града госпожица " Кюстендилска пролет " ще насочи привет към своите съграждани във връзка настъпването на първия пролетен ден.

За настроението на гостите там ще се погрижат кюстендилските реализатори Симона Петрова - Мона, Димана Крумова и Кристиян Янкулов. За втора поредна година Община Кюстендил провежда цветно ревю, което ще се организира от 10:00 до 18:00 часа, на площад " Велбъжд ". 

Кюстендил отбелязва празника си в деня на пролетното равноденствие - 21 март. В основата на празника лежи култът към слънцето, към минералните извори, към плодородието, здравето и хубостта. Християнството приема езическата му основа и го свързва с църковния празник " Св. Четиридесет мъченици ".
   
Съвременният вид на празника датира от 1967 година, когато се избира госпожица " Кюстендилска пролет " (Фиданка Николова - първата носителка на короната) и се провежда огромно площадно празненство, като година преди този момент - през 1966 година по самодейност на треньорките по художествена гимнастика за първи път едно кюстендилско момиче - 14-годишната гимнастичка Теменужка Методиева е облечено като пролетен знак и ритуално е отведено в лесопарк Хисарлъка за посрещането на пролетта, демонстрират изследвания на Държавния списък в Кюстендил. 
  
От 1992 година, с решение на Общинския съвет 21 март - обичаен празник на Кюстендил, е разгласен за формален празник на града. В събота - 18 март, 17-годишната Моника Йорданова беше определена за 56-та госпожица " Кюстендилска пролет " на концерт-спектакъл, състоял се на отрито в центъра на Кюстендил.

Подгласнички на момичето - знак на пролетта, станаха Диана Георгиева, на 17 години, и Мирела Славова, на 16 години. Изборът на госпожица " Кюстендилска пролет " се свързва със събуждането на  природата, младостта и хубостта.

Преходът сред остарялата и новата година се показва всяка година в обред, изпълняван от остарялата и новата госпожица " Кюстендилска пролет ". Момичетата си разменят короната и знаците на града, представящи благосъстоянията на Кюстендилската земя - плодове, вода и пита. 

В деня на празника кюстендилци посрещат пролетта на най-високото място, на хълма Хисарлъка, като се има вяра, че там тя ще пристигна на първо време, " ще благослови всички и ще тръгне към града ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР