Правната комисия в парламента обедини предложенията за промени в Закона

...
Правната комисия в парламента обедини предложенията за промени в Закона
Коментари Харесай

Двоен стандарт. Парламентът няма да успее да приеме механизъм за разследване на главния прокурор

Правната комисия в Народното събрание сплоти предложенията за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които плануват основаване на механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници.

Шансът те да бъдат признати преди разпускането на Народното събрание е най-малък, защото ръководителят на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) отхвърли измененията да преминат през днешния ден през второ четене в комисия. Очаква се президентът Румен Радев да разпусне Народното събрание в края на тази седмица.

Приемането на механизъм за следствие на основния прокурор е основен ангажимент на България по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). То е предложено и поощрено от редица интернационалните организации. Механизмът за надзор на основния прокурор беше заложен при редакциите на ПВУ от служебните държавни управления на Румен Радев и постоянния кабинет на Кирил Петков . Последните оферти за промени, свързани с ПВУ, бяха на.

Чолаков се базира на правилника за работа на Народното събрание (НС), който има статут на закон с цел да изясни, че през днешния ден не може да има гласоподаване на второ четене на измененията в двата закона. Правилникът гласи, че когато на първо гласоподаване е признат повече от един законопроект в същата материя, водещата комисия изготвя един общ. След това народните представители може да вършат писмени оферти по общия законопроект, само че след съобщаването му от ръководителя на Народно събрание.

Правосъдният министър Крум Зарков прикани правната комисия да се събере още в понеделник с цел да има време за приемане на законите. Чолаков му отговори задочно. " Учуден съм, че сътрудника Зарков, който сякаш беше добър правист, не изяснява на обществото, както би трябвало, и основава упования, които са манипулативни, спекулативни и съставляват недодялан напън върху Народното събрание ", сподели Чолаков.
Някои закони минаваха доста бързо
Надежда Йорданова от " Демократична България " сподели, че в това Народно заседание имаше двоен стандарт. Някои закони минаваха доста бързо, други с комфортна скорост и бяха бавени, сподели тя и даде образец с измененията в Избирателния кодекс (ИК).

През декември Народното събрание дефинитивно одобри измененията в Изборния кодекс , които бюлетини и от машинното гласоподаване. Това се случи гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия на две съвещания в четвъртък и петък, траяли общо над 40 часа.

Милен Матеев от " Продължаваме Промяната " сподели, че в случай че бяха направени отчетите на специалистите, през днешния ден можеше да има гласоподаване на второ четене. Това Народно събрание сподели, че за законите, за които има политическа воля, могат да бъдат прегазени всевъзможни периоди, сподели той и също подсети гласуването на ИК. В момента няма късмет да бъдат гласувани измененията в Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс, сподели Матеев.
" Груб ажиотаж и обезчестяване на Конституцията "
Направени са четири предложния за Наказателно-процесуален кодекс и две за Закон за съдебната власт. Общите отчети ще бъдат обявени в пленарната зала и тогава стартира да тече срокът за спомагателни оферти сред първо и второ четене. След това би трябвало да бъде планувано ново съвещание на комисията, сподели Чолаков. Според него " всичко друго е недодялан ажиотаж и обезчестяване на Конституцията ". " Не може Народното събрание да бъде " гумен щемпел " на Министерския съвет ", сподели Чолаков.

Миналата седмица депутатите одобриха на първо четене четири от общо пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). До гласуването се стигна след двудневни диспути.
Проектозаконите
На първо четене бяха гласувани и двата законопроекта, препоръчани от Министерския съвет . С първият се основава. Образуваната кореспонденция ще се разпределя неотложно на арбитър, избран на инцидентен принцип сред съдиите от наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС) и съдиите от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, с сан арбитър във Върховен касационен съд. Предлага се този арбитър да бъде назначен краткотрайно на служба прокурор във Върховната касационна прокуратура. Измененията плануват още решението на Пленума на Висшия правосъден съвет, с което се прави предложение до президента за назначение и освобождение на основния прокурор, да се приема с болшинство не по-малко от 13 гласа. Това е понижаване на изискуемото сега болшинство от 17 гласа.

С втория законопроект на кабинета, се транспонира европейска инструкция и се вкарват общи минимални правила по отношение на отбраната на процесуалните права на децата, обвинени или обвинени в наказателното произвеждане.

Внесеният законопроект от Бойко Рашков („ Продължаваме Промяната “) също бе признат. Текстовете също целят реализиране на процесуална експедитивност. С тях се дава опция на проверяващите органи да могат да внасят искане за освидетелстване, за позволение за претършуване и изземване пред първоинстанционния съд, както и да показват за утвърждение от съда на протокола за осъщественото деяние в изискванията на необходимост. Предложено е да се разшири опцията за потребление на специфични разследващи средства по отношение на очевидец, дал единодушието си за това, за тежки умишлени закононарушения. Промените плануват опция проверяващите служители на реда да организират досъдебни производства против магистрати.

Единият от текстовете е препоръчан от Костадин Костадинов ( „ Възраждане “ ) и група народните представители. Той предвижа Националната следствена работа да бъде изведена от системата на прокуратурата, а шефът ѝ да може да проверява основния прокурор и неговите заместници.

Парламентът отхвърли измененията, импортирани от Надежда Йорданова („ Демократична България “ ). Със законопроекта се оферираше делата за закононарушения от общ темперамент, осъществени от основния прокурор или негов заместител, да са подсъдни като първа инстанция на Софийския градски съд.

В четвъртък разискването по механизмите за надзор на основния прокурор ​заради липса на кворум в пленарната зала.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР