Правителството въведе някои мерки за данъчни облекчения за фермерите, въпреки

...
Правителството въведе някои мерки за данъчни облекчения за фермерите, въпреки
Коментари Харесай

Сушата в Аржентина предизвиква загуби за милиарди и фалити на фермери

Правителството вкара някои ограничения за данъчни облекчения за фермерите, макар че с изчерпаната държавна хазна има лимитирана мощ

Сушата в Аржентина има огромни последствия за международните хранителни пазари, принуждавайки фермерите да понижат вероятностите за реколтата и намалявайки доставките на зърно от най-големия експортьор на соево олио и шрот в света, номер 3 за царевица и главен снабдител на пшеница и говеждо месо, написа Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Това от своя страна удря способността на Аржентина да натрупа по този начин нужните запаси от долари, заплашвайки да провали нежното икономическо възкръсване и да остави държавното управление некомпетентно да покрие изплащането на дълга на фона на спираловидната инфлация и дълбокия фискален недостиг.

" В Аржентина сушата сътвори съвършената стихия ", споделя Кристиан Русо, началник на селскостопанските оценки на зърнената борса в Росарио, която понижи прогнозата си за реколтата от соя този месец до най-ниската стойност от 14 години.

Въздействието на сушата, обвързвано с трета поредна година на метеорологичния модел Ла Ниня, към момента може да се утежни, добави той, което да докара до спомагателни съкращения на вероятностите за рандеман на соя и царевица. Реколтата от пшеница към този момент беше понижена на половина от сушата.

" Има повече аргументи да бъдем песимисти и да мислим, че цифрите ще продължат да се срутват “, съобщи Русо, добавяйки, че във връзка с реколтата тя се обрисува като най-лошата от 20 години. " Ще бъде рецесия, каквато не сме виждали. Това значи, че доста производители ще банкрутират ", уточни той.

Загуби за милиарди

В аржентинския град Сигуена животновъдът Андрес Бетигер се бори фермата му да не загине на фона на най-голямата суша в южноамериканската страна от шестдесет години. За да получи вода, той изминава 52 километра с цистерна и трактор, който постоянно се поврежда " Нещата са зле, нямаме доста, нямаме запаси, с цел да спрем всичко за четири или пет дни. На процедура мъкнем вода всеки ден, с цел да пият животните ", сподели животновъдът, който обмисля да разгласи банкрут.

В друго сухо поле в Санте Фе Густаво Джаилевра повдига главата на бременна крава, която лежи неподвижно на топло, с цел да я убеди да пие. Той не счита, че тя ще оцелее, само че желае тя да има " почтена гибел ". Подобно на доста фермери, той е видял по какъв начин препитанието му е затруднено през последната година. Една трета от неговите 900 глави добитък са умрели и той е изгубил множеството от реколтата си памук и царевица заради острата липса на дъжд.

Много фермери в региона на Санте Фе споделят, че са изгубили рано засятата царевица, пшеница и соя, тъй че, с цел да си върнат приходите, са засадили ниви с по-устойчив на суша памук. Много са изгубили говеда, което заплашва да удари предлагането на говеждо месо и да увеличи цените.

Правителството вкара някои ограничения за данъчни облекчения за фермерите, макар че с изчерпаната държавна хазна има лимитирана мощ. Фермерите разясняват пред Ройтерс, че ограниченията са просто " кръпки ".

Лагуната Ел Бонете в близкия град Вера е изцяло изчезнала, както и типовете, които са живели в и към нея. Един град беше изправен пред предизвикателство да съществува повече от месец без водоснабдяване.

Междувременно икономическият удар от сушата върху производителите може да бъде към 10,5 милиарда $, основно заради спад в износа, показа Хулио Калсада, началник на икономическите проучвания на борсата в Росарио. По думите му Аржентина ще загуби експорт на стойност към 8 милиарда $, а това ще съставлява загуба от към 3,5 милиарда $ във връзка с държавните доходи, което ще навреди на към този момент изчерпаните равнища на валутните запаси.

" Националната стопанска система разчита на приходи от селските региони. Затова сушата е главният проблем за стопанската система ", заключи Калсада.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР