Американски и европейски официални лица твърдят, че Владимир Путин се

...
Американски и европейски официални лица твърдят, че Владимир Путин се
Коментари Харесай

Нещо ново в хибридната тактика на Путин: Нагла и засилваща се диверсионна кампания в цяла Европа

Американски и европейски публични лица настояват, че Владимир Путин се пробва да подкопае западната поддръжка за Украйна, оповестява NBC News.

Саботажите са свързани с опити да бъдат развалени железопътни линии, военни бази и други обекти, употребявани за доставка на оръжие на Киев.

Такъв опит беше изработен с палеж на обвързван с Украйна склад във Англия, скрит план за взривяване или подпалване на военни бази в Германия, опити за хакване и спиране на европейската железопътна сигнална мрежа и заглушаване на GPS системи за гражданската авиация.

Кампанията за физически бойкот е част от по-широка тактика, която включва съветска агитация и дезинформация, засилен шпионаж от страна на Москва и политическо въздействие в Европа, с цел да се посеят подозрения по отношение на военните вероятности на Украйна и разделяне в границите на НАТО.

Германските управляващи оповестиха този месец, че са разкрили комплицирана хакерска акция осъществена от чиновници на съветското военно разузнаване, която е проникнала в имейл сметките на централата на Социалдемократическата партия, водещата партия в ръководещата коалиция в страната. Хакерските офанзиви са ориентирани и към немски компании в отбранителната и галактическата промишленост.

В същото време Русия е провела хиляди хакерски атаки против чешки и европейски железници, в това число хакване на сигнали и услуги за билети. Financial Times първи заяви за офанзивите и за по-широката опасност от бойкот.

Засега няма индикации, че Русия е съумяла съществено да наруши доставките на оръжия, муниции или друга помощ за Украйна посредством бойкот, сподели представител на администрацията на американския президент Джо Байдън, само че предизвести, че физическите офанзиви в Европа са с по-агресивен метод и че Русия „ прекрачва нови граници “.

Данилюк, консултант на украинското държавното управление е един от създателите на отчет от февруари, който предизвестява за възходяща опасност от съветското военно разузнаване ГРУ. В отчета се споделя, че ГРУ построява загадка мрежа от оперативни чиновници за осъществяване на шпионски и евентуални саботажни интервенции в Европа.

„ ГРУ преструктурира метода, по който ръководи набирането и образованието на специфични елементи “, се споделя в отчета на Кралския институт на обединените служби, „ и възвръща апарата за поддръжка, с цел да може да ги инфилтрира в европейските страни. “

Поредицата от саботажи отразява разбирането на Русия за „ хибридна война “, смесваща психически, стопански и политически интервенции дружно с незаконна или стандартна военна мощ за намаляване на съперник, споделят специалисти и публични лица.

„ Има доста по-широк модел на съветска злонамерена активност в цяла Европа “, сподели Джеймс Клевърли, английският министър на вътрешните работи, в забележки в Камарата на общините тази седмица.

Той сподели, че активността на Русия варира от проекти да навреди на военната помощ, предопределена за Украйна в Германия и Полша, да прави шпионаж в България и Италия и да провежда акции за дезинформация, с цел да повлияе на резултата от изборите за Европейския съюз през юни.

„ В продължение на няколко години сме очевидци на това, че Русия и нейните разследващи служби вземат участие в още по-открити и по-нагли опити да подкопаят нашата сигурност, да навредят на нашите хора и да се намесят в нашите демокрации “, сподели Клевърли, който разгласи експулсирането на съветски посланик от Лондон, за който Обединеното кралство сподели, че е офицер от военното разузнаване.

Прокуратурата на Обединеното кралство упрекна Дилън Ърл, на 20 години, в образуване на палеж на обвързван с Украйна търговски обект през март, откакто е бил вербуван като съветски разузнавач. Други четирима обвинени също са упрекнати във връзка със случая.

В Германия управляващите упрекнаха двама германско-руски жители, че са възнамерявали да нападат военни и логистични обекти, в това число военни бази на Съединени американски щати, от името на съветските разследващи служби.

„ Действията бяха предопределени по-специално да подкопаят военната поддръжка, предоставена на Украйна от Германия против съветската нападателна война “, споделиха немските прокурори. Германия стана вторият максимален снабдител на оръжия за Украйна след Съединени американски щати.

Случаят удостовери опасенията, че Кремъл е засилил офанзивата си.

„ Това допуска, че е нещо ново в хибридната тактичност на Путин “, сподели немски чиновник пред NBC News.

Ръководителят на вътрешното разузнаване на Германия Томас Халденванг предизвести, че опасността от бойкот от Русия – в това число хакерски атаки – нараства и носи „ висок капацитет за вреди “.

„ Ние също по този начин оценяваме риска от следени от страната актове на бойкот да бъде доста повишен - изключително против сериозна инфраструктура в осведомителните и информационни технологии, както и в енергийните доставки “, сподели Халденванг на конференция по сигурността през април, проведена от организацията, която той управлява, Федералната работа за отбрана на конституцията.

Представители на администрацията на Байдън споделят, че се пробват да разкрият и спрат съветските интервенции.

„ Ние даваме приоритет на напъните дружно с нашите съдружници за следене на тези съветски действия, тяхното спиране и разкритие “, сподели чиновник на администрацията, добавяйки, че „ има обилни сполучливи старания на европейските правоприлагащи органи през последните месеци “.

Данилюк сподели, че никакъв съветски бойкот не би могъл да аргументи толкоз вреди на идеята на Украйна, колкото неотдавнашното шестмесечно закъснение на американската военна помощ за Киев, което затъна в партизанска политика и вътрешна омраза сред републиканските законодатели.

Миналия месец NBC News заяви по какъв начин някои подкрепящи Доналд Тръмп републиканци в Сената и Камарата на представителите повтарят съветската агитация, в това число подправени изказвания, че украинските водачи купуват първокласни яхти с тези пари.

Майкъл Маккол, представител от Тексас от Републиканската партия, сподели пред Puck News, че счита, че „ съветската агитация си е проправила път в Съединените щати, за жалост, и е заразила огромна част от базата на моята партия “.

Европейски чиновници са загрижени, че сходни съветски пропагандни акции се организират преди парламентарните избори в Европейския съюз идващия месец, с цел да се насърчат крайнодесните партии, които се опълчват на въоръжаването на Украйна.

Основната цел на Москва в нейната осведомителна акция в европейските общества е да подкопае публичната поддръжка за помощ за Украйна, съгласно Европейски Съюз.

„ Целта на Кремъл с интервенция и манипулиране на информация е да манипулира публичния спор “, сподели Питър Стано, представител на Европейска комисия.

Премиерът на Белгия Александър Де Кроо предишния месец упрекна Русия, че се пробва да подкупи членове на Европейския парламент, с цел да поддържат напъните й за понижаване на европейската поддръжка за Украйна.

Де Кро сподели, че белгийско следствие „ демонстрира, че Москва се е обърнала и също е платила на европейски членове на Народното събрание, с цел да разпространява съветския дневен ред “.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР