Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и

...
Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и
Коментари Харесай

Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина

Телевизията в Стокхолм тази вечер ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени овации, до момента в който се излъчва израелската ария

В четвъртък по време на втория полуфинал шведската държавна телевизия SVT, която е хазаин на „ Евровизия 2024 “, приложи цензурни похвати, с цел да заблуди феновете, че израелската участничка Еден Голан е задушевно призната от залата, а след осъществяването е изпратена с бурни аплодисменти. Същото се чака да се повтори и довечера, когато е огромният край. Мрежата е цялостна с десетки, а може би и стотици видеа на фенове, участвали в „ Малмьо сцена “, където се организира фестивалът. От тях се схваща, че Голан в действителност е посрещната с освирквания, които не стопират през цялото осъществяване, и е изпратена с бурни дюдюкания.

Защо Израел тази година събра цялата отрицателна сила на почитателите на фестивала, само че все пак взе участие в него, отива и на край? Причината, несъмнено, е това, което се случва в едната от двете палестински територии – Газа. За 6-е месеца, откогато евреите започнаха отмъщението си към терористичната формация Хамас, в Газа са избити над 40 000 души при общо население там 400 000, т.е. всеки десети. С такава голяма цифра не може да се „ похвали “ даже Русия, която систематично избива украинци към този момент трета година във война, която трябваше да завърши с завладяването на Киев „ за три дни “. Впрочем сходни оптимистични упования за Газа имаше и израелският министър ръководител Бенямин Нетаняху, който е остарял другар на Владимир Путин.

След като срина стотици домове и публични здания в съвсем всички обитаеми места в Газа, а популацията се скри в единствения оживял досега град Рафах, от няколко дни израелската войска навлезе и в него. Очаква се цифрата на убитите да скочи с още няколко десетки хиляди.
 Сателитни фотоси демонстрират по какъв начин наподобяват обитаемоте места в Газа откакто израелската войска е предходна през тях
За своите зверства в Украйна Русия бе изхвърлена от „ Евровизия “ още през 2022 година. Двата ѝ държавни телевизионни канала „ Россия 1 “ и „ Первый “ бяха отстранени от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), който провежда фестивала. Без участието на най-малко една медия в ЕСРТ никоя страна не може да взе участие в него. В същото време сходна мярка не се подхваща против израелската държавна телевизия „ Кан “. Всички апели на общественици от цяла Европа Израел да бъде изхвърлен от „ Евровизия “ се пренебрегват. ЕСРТ постави оптимални старания техните митинги да бъдат заглушени. Над 1000 музиканти, текстописци и композитори от Финландия препубликуваха петицията си от 2022 година против присъединяване на Русия. Като на избраните места замениха името на страната агресор с това на Израел. Никой не им обърна внимание. Подобни проведени апели имаше и в самата Швеция, както и във Англия. Английската петиция бе подписана и от английския участник Оли Алигзандър, солист на нашумялата група Years and Years. Наместо ограничения против Израел, ЕСРТ предизвести Алигзандър, че може да в профил самия него от финала поради политическа интензивност, която е неразрешена на „ Евровизия “.

Преди две години Русия бе изгонена от песенния конкурс и тъй като имаше заплаха той да се провали. Над 15 малките екрани бяха заплашили, че ще отдръпват участниците си, в случай че на сцената пее съветски реализатор. Тази година нито една телевизия не посмя да насочи сходна опасност във връзка с Израел. Спрямо еврейската страна в европейските страни има насложило се с десетилетия разбиране, че тя не трябва да се подлага на критика в никакъв случай и за нищо. То води генезиса си от малодушието пред Хитлер на тогавашните европейски политици, които не са създали нищо, с цел да го спрат и да предотвратят всеобщите убийства на евреи в крематориумите. Затова в този момент, когато самият Израел стартира всеобщи убийства, всички политици мълчат.

Самият Израел пък оправдава дейностите си с правото на самоотбрана против Хамас. Но премълчава, че точно той спомогна за процъфтяването на тази организация. Когато тя се появи и завоюва единствените избори в Газа през 2007 година, след което вкара там шериатска тирания, израелските управляващи следиха всичко това пасивно. Йерусалим даже доставяше вода, ток и хранителни артикули в Газа. Пропускаше всевъзможни ислямистки фондации там да вършат каквото си желаят. Равнодушието и толерирането на Хамас закупи още по-големи размери, до момента в който на власт в Тел Авив до 2022 година бе либерал-глобалистът Нафтали Бенет. Всъщност Хамас извърши терористичното си нахлуване точно след рухването на Бенет. По странна случайност то съответства и с активирането на соросовите фондации, които проведоха всеобщи манифестации в опит да смъкват консерватора Нетаняху.
 Хан Юнис, вторият по величина град в Газа, преди и откакто е прегазен от израелските военни
Израелската участничка Еден Голан, която извършва песента „ Буря “, цялостна с всевъзможни политически внушения, сега получава всеобща поддръжка от евреите по целия свят. Израелският министър на културата Мики Зохар ги прикани да създадат всичко, с цел да ѝ дадат рамо. Как тъкмо се случва това може да се допуска, само че евентуално еврейската диаспора в страните участнички се е сдобила с голямо количество сим карти, с цел да гласоподава всеобщо за нея. Данни от гласуването на втория полуфинал в Италия, които телевизия РАИ неправилно разгласява, демонстрират, че Голан е класирана преди всичко по зрителски избор с 39% от общия резултат.

Правилата на „ Евровизия “ не разрешават данните от гласовете на полуфиналите да се популяризират обществено, с цел да не се въздейства на вота във финалната вечер, която е най-важна. Като евреи в последното броене в Италия са се показали едвам 27000 души. Колко стотици есемеси са изпратили те в поддръжка на Еден Голан не е ясно, само че предварителните сондажи в Италия, преди министър Зохар да насочи апела си, поставяха израелската певица едвам на 10-о място.
 Еден Голан след осъществяването си на втория полуфинал се радва на публиката, която я освирква
Шведската телевизия SVT се е утвърдила от години в цензурата, поради хилядите мигранти, залели скандинавската страна. Програмите ѝ до момента демонстрират, че се е специализирала ловко да принизява и прикрива всички изнасилвания на шведки и всевъзможни други закононарушения, осъществявани от мигранти, в това число убийства. В малкия екран даже не употребяват думата „ мигранти “, с цел да онагледят причинителите. А когато към този момент няма по какъв начин нарушителите да се скрият, са наричани с по-мекото определение „ новите шведи “. Затова не е чудно, че като хазаин на „ Евровизия “ SVT съумя в четвъртък да заблуди феновете с ловко вплетени изкуствени овации и авансово записани радостни възгласи, че израелката Едан Голан е фаворитка на публиката. Зрителите ще имат удоволствието да ги чуят и довечера по време на финала.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО

Наместо Еден Голан, уредниците на „ Евровизия “ часове преди финала оповестиха, че отстраняват от присъединяване нидерландския артист Йост Клайн, който трябваше да извърши тази вечер песента „ Европапа “. Клайн бе един от най-големите съперници на израелското присъединяване и на конференцията с останалите реализатори прикани Еден Голан да дава отговор и на острите въпроси, наместо да ги подминава. Та бе запитана дали не счита, че с наличието си може да стане причина за проблеми със сигурността на фестивала. Журналисти разкриха, че след края на конференцията израелски представители наругали Клайн, в отговор на което той се нахвърлил върху техен фоторепортер. Това би трябвало да е доста по-сериозно нарушение от убийството на 40 000 цивилни в Газа, щом се санкционира толкоз строго…

Израел взе участие на европейския музикален фестивал, тъй като още от 60-е години ЕСРТ реши да разшири географския си обсег и позволи в редиците си и страни отвън Европа. В момента членки са още държавните малките екрани на Мароко, Тунис, Египет, Алжир, Либия, Йордания, Ливан, Австралия и полуевропейските Турция и Азербайджан. Всички те имат право да изпратят реализатори на „ Евровизия “. Арабските страни отхвърлят да го вършат поради наличието на Израел.

България пък е измежду малцината европейски страни, които странят от състезанието. Българска национална телевизия за поредна година оправда това решение с неналичието на пари, с които да си заплати таксата за присъединяване и лъчение на шоуто. От членуващите в ЕСРТ отвън състезанието са 2024 са още Словакия, Черна гора, Македония, Монако, Андора и Босна и Херцеговина.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР