Правителството одобри Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили

...
Правителството одобри Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили
Коментари Харесай

Кабинетът одобри годишния доклад за състоянието на отбраната

Правителството утвърди Доклада за положението на защитата и въоръжените сили за предходната 2017 година и го предложи за приемане на Народното събрание.

Документът отразява настоящото положение на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от осъществяването на политиката в региона на защитата през 2017 година, оповестяват от Министерски съвет.

С отчета министрите показват заключения и насоки за концентриране на напъните през идващия регистриран интервал.

През 2017 година във въоръжените сили са извършени с 11% повече учения по отношение на миналата година. Проведени са 290 учения.

Формирования и обособени военнослужещи са взели участие в 8 задачи и интервенции зад граница.

Общият брой военнослужещи, включени в плануваните ротации през годината, е над 900, което е покачване от към 19%.

Формирования от Българската войска са взели участие в 69 мероприятия по оказване на помощ на популацията при тежки зимни условия, пожари, наводнения и превозване на заболели.
Изпълнението на тези задания е осъществено от 1 198 военнослужещи и 184 единици техника.

В интервенцията за взаимни дейности с органите на Министерство на вътрешните работи по защита на държавната граница с Турция средномесечно са взели участие към 240 военнослужещи и 70 единици техника.
В отчета е маркирано и присъединението на България към известието за основаването на Постоянното структурирано съдействие в региона на защитата и декларираното присъединяване в три от препоръчаните многонационални плана.

Основният извод от документа е, че българските въоръжени сили са в положение да извършват дилемите си, само че със усложнения и нараснал риск.

Основните установени проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, който е достигнал 20% от щатния състав и визира в най-голяма степен Сухопътните войски, незадоволителното ресурсно обезпечаване, усложненията по поддържането и развиването на отбранителните качества.

В отчета се показва, че напъните на управлението на Министерството на защитата през 2018 година ще бъдат съсредоточени в осъществяване на следните действия:

действия по Програмата за развиване на отбранителните качества на въоръжените сили 2020 г.;
правене на пътна карта за създаване на дълготрайна, всеобхватна и финансово обезпечена стратегия за развиване на въоръжените сили след 2020 г.;
реализация на плановете в признатия Национален проект за увеличение на бюджета за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 г.;
пускане на трите съществени модернизационни плана за въоръжените сили;
попълване на вакантните места във въоръжените сили и окомплектоване на доброволния резерв;
създаване на качества за киберотбрана и други.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР