Правителствата трябва да се подготвят за по-екстремни метеорологични явления и

...
Правителствата трябва да се подготвят за по-екстремни метеорологични явления и
Коментари Харесай

Експерти: „Ел Ниньо“ е тук, правителствата да са подготвени за екстремни жеги и явления

Правителствата би трябвало да се приготвят за по-екстремни метеорологични феномени и рекордни температури през идващите месеци.

Това предизвестие насочат от Световната метеорологична организация (СМО), откакто беше регистриран феноменът „ Ел Ниньо “  - Ел Ниньо е натурален климатичен модел в Тихия океан, който води до по-високи от междинните температури на морската повърхнина и оказва огромно въздействие върху климата по целия свят.

Това може да докара до по-дълги горещи талази, по-интензивни стихии и горски пожари

„ Появата на „ Ел Ниньо “ доста усилва вероятността от нови температурни върхове и предизвикателство на по-екстремни горещини в доста елементи на света и в океана “, разяснява генералният секретар на СМО Петери Таалас, представен от Си Ен Ен.

„ Правителствата по света да активизират подготовката за ограничение на въздействието върху нашето здраве, нашите екосистеми и нашите стопански системи. За да спасят животи и занаят, държавните управления би трябвало да основат системи за ранно предизвестие и да се приготвят за нови разрушителни метеорологични феномени тази година “, сподели още той.

Последните три години бяха едни от най-топлите в историята, и то с течението “Ла Ниня “, което се характеризира с по-ниски от междинните океански температури.

Пожарникарите са получили повече от 300 незабавни повиквания в цяла Северна Гърция

Според СМО 2016 година е била най-горещата година в историята поради доста мощния „ Ел Ниньо “ и породеното от индивида стопляне вследствие на изгарянето на изкопаеми горива.

Първият „ Ел Ниньо “ обаче, който се развива от седем години насам, се наслагва върху световното стопляне, породено от индивида.

Има 90% възможност „ Ел Ниньо “ да продължи през втората половина на 2023 година с умерена мощ.

Наред с нарасналото стопляне на океана, събитията от вида „ Ел Ниньо “ нормално са свързани с увеличение на преваляванията в някои елементи на Южна Америка, южната част на Съединените щати, Африканския рог и Централна Азия.

Градушка и пороен дъжд валяха в Каталуния и Валенсия

Но то може да ускори и тежките засушавания, горещите талази и горските пожари над Австралия, Индонезия, елементи от Южна Азия, Централна Америка и северната част на Южна Америка.

Според неотдавнашно изследване тази година Ел Ниньо може да понижи икономическия напредък в Съединени американски щати, като евентуално ще повлияе на всичко - от цените на храните до продажбите на зимни облекла.

Проучването приписва на „ Ел Ниньо “ от 1997-98 година загуби в размер на 5,7 трилиона $ от международния приход, а на „ Ел Ниньо “ от 1982-83 година - 4,1 трилиона $.

Освен това светът може краткотрайно да надвиши 1,5 градуса по Целзий стопляне над прединдустриалните равнища - основна повратна точка, оттатък която възможностите за рискови наводнения, суша, горски пожари и дефицит на храна могат да се усилят фрапантно.

През 2023 година към този момент бяха счупени голям брой климатични рекорди - внезапно повишаване на температурите, извънредно горещи океани, рекордно високи равнища на въглеродно замърсяване в атмосферата и рекордно ниски равнища на антарктическия лед.

В Азия, Европа и Северна и Южна Америка ранните и продължителни горещи талази тази година убиха хора и животни и унищожиха култури, провокираха опасения за продоволствената сигурност и дефицита на вода и сътвориха предпоставки за невиждани горски пожари.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР